Izjava naišla na žestoke reakcije

Bivši atletičar, rijaliti zvezda i sad transrodna žena i kandidat za guvernera Kalifornije, Kejtlin Džener, rekla je u izjavi za TMZ da transrodne devojčice ne bi trebalo da učestvuju u sportskim takmičenjima sa ostalim devojčicama jer to prosto nije pošteno. Očekivano, ova njena izjava je naišla na dosta negativnih reakcija.

Dženerova, koja je inače član Republikanske partije u SAD, dala je ovu izjavu tokom kratkog intervjua ispred Starbaksa, noseći svog psa.

- To je pitanje poštenja, ili fer borbe. Zato se protivim tome da se biološki dečaci takmiče u ženskim sportovima dok su u školi. To prosto nije pošteno. Moramo zaštititi ženske sportove u školama - rekla je Dženerova, koja je inače kao muški sportista osvojio zlatnu medalju na Olipijadi 1974. godine.

Dženerova je ipak odbila da odgovori na pitanje da li tim stavom delegitimiše transrodne osobe budući da ih time odvaja od grupe sa kojom se oni identifikuju.

- Nisam očekivala ovakvo pitanje u subotu ujutru kada kupujem kafu, ali sam čista što se tiče mog stava. To je pitanje poštenja i mi moramo da zaštitimo ženske sportove u školama - napisala je ona.

IZVOR: TW / @Caitlyn_Jenner

Američki mediji su prethodno objavili da postoji najmanje 36 različitih zakona u 28 država u SAD koji zabranjuju transrodnim osobama da se takmiče u konkurenciji pola sa kojim se identifikuju. Na ovu izjavu mnogi aktivisti nisu reagovali blagonaklono, izražavajući stav da su takva pravila i zakoni štetni i nepotrebni.

- Transrodne mlade osobe samo žele da idu u školu kako bi učile i takmičile se sa svojim vršnjacima, kao i svi drugi. Ne postoji valjani razlog da izabrani predstavnici naroda napadaju mlade na ovaj način - izjavio je prethodno za magazin Insajder Rodrigo Heng Letinen, zamenik izvršnog direktora Nacionalnog centra za transrodnu jednakost.

IZVOR: YT / ABC News

Autor: yahoo.com / redportal.rs

#kejtlin džener

#takmičenja

#transordne devojčice