Izgleda da su u pravu oni koji imaju utisak da više ne mogu da se napiju kao ranije

Kada je u pitanju ova tema, znamo da postoje dve grupe ljudi. Dakle postoje oni koji imaju utisak da više ne mogu da piju kao kad su bili mlađi, i oni drugi, koji tvrde da više ne mogu da se napiju kao ranije. Međutim, sudeći po rezultatima novog istraživanja koje je objavljeno u časopisu indikativnog imena Alkohol i alkoholozam, izgleda da su više u pravu ovi drugi, s tim što, naravno, opšta ocena ne mora da važi za svaku individuu.

Naučnici koji su se bavili istraživanjem su nedvosmisleno utvrdili da se mamurluk, odnosno jutarnja mučnina svakako smanjuje s godinama, a jedno od ponuđenih objašnjenja može biti da se organizam sam po sebi navikava na pijanstva.

S druge strane, odavno se zna da receptori za bol otupljuju s godinama, tako da je vrlo moguće da i ova činjenica ima uticaja na efekat jutro posle pijanstva.

Međutim, naučnici su utvrdili još jednu zanimljivu stvar, koja se naziva subjektivnim osećajem pijanstva. Naime, naš utisak o tome koliko smo pod uticajem alkohola nije baš objektivan u smislu da zavisi od količine ove supstance, odnosno udela u organizmu, već zavisi i od nas. S tim u vezi, oni kažu da ukoluko imate utisak da ste jako pijani, da ćete i jutro posle imati jači mamuruk.

To naravno, ne znači da treba da se nalivate više s godinama, jer ćete svakako imati mamurluk. Istina, istraživači su dodali još jedan faktor na listu razloga za ovaj efekat, a to je svest da stariji čovek bolje zna koje su mu granice, pa samim tim i dokle može.

E, tako... A sad kad smo to razjasnili - živeli! 😄🥂😄

Autor: redportal.rs

#godine

#istra\ivanje

#mamurluk

#starenje

#sve lak[e