Nove studije objavljene na zvaničnom sajtu fakulteta Univerziteta u Kembridžu pokazuju da vikinzi nisu bili onakvi kakvim ih najčešće zamišljamo.

Budući da nemamo fotografije vikinga, današnjim generacijama istoričara i arheologa je i dalje izuzetno teško da rekonstruišu mnogo štošta kada je u pitnaju ova grupacija koja je davno živela u Skandinaviji.

Samo saznanje da su oni živeli na severu Evrope, kao i da danas te prostore naseljavaju narodi svetlije puti i kose, međutim, su mnoge naveli da mislimo da su oni direktni potomci vikinga, pa da su samim tim, i vikinzi tako izgledali.

pročitajte još

Šta su JELI Vikinzi?

Ipak, nova studija koja je objavljena na koledžu Sejnt Džon (jedan od koledža u sklopu Kembridž univerziteta) su dala pomalo neočekivane rezultate. Proučavanjem više od 440 genetskih uzoraka vikinga koji su poživeli do današnjih dana, utvrđeno je da je većina njih imala tamnosmeđu kosu i tamnije oči, uglavnom zbog uticaja ostalih naroda sa kojima su oni bili u kontaktu.

Foto: Unsplash.com/ Victor B. / @vbchr

- Imamo sliku o njima kao grupe dobro povezanih ljudi koji se mešaju između sebe i odlaze u daleke zemlje u pohode protiv raznih evropskih vladara, jer je to ono što gledamo na televiziji i čitamo u knjigama, ali genetski smo sad po prvi put utvrdili da oni nisu bili takav svet. Studija koju smo sproveli ustvari menja percepciju o tome šta je zapravo značilo biti viking. Niko od nas nije mogao da predvidi da je bilo ovolikog mešanja gena iz Južne Evrope i Azije ka Skandinaviji pre i za vreme vikinga - izjavio je profesor Esk Vilerslev, koji je od početka bio uključen u projekat.

U studiju su bili uključeni ostaci vikinga sa mnogih mesta za koje se pouzdano zna da su imala njihove naseobine, uključujući i neka područja u Italiji i na Grenlandu. Vikinški grobovi su se identifikovali po predmetima s kojima su preminuli pokopani, a zatim su utvrđivane ostale karakteristike.

Vikinzi su obitavali u Skandinaviji između 800 i 1050. godine nove ere, pre invazije Normana na Englesku koja se desila 1066. Za to vreme su preko mora ulazili u kontakte sa mnogim narodima i zemljama, a ova studija pokazuje da su time izmenili i sopstveni genetski materijal.

IZVOR: YT / Алексей Решетняк

Autor: redportal.rs

#Vikinzi

#sejnt džon

#studija

#tamnoputi