Napušteni rudarski grad Kero Gordo sad pripada jednom čoveku koji se u njemu nastanio od marta prošle godine

Brent Andervud, 32-godišnji promoter iz SAD, već je postao je poznat 2018. kada je iskoristio svu ušteđevinu od 1.4 miliona dolara kako bi kupio napušteni rudarski gradić Karo Gordno u Kaliforniji. Međutim, od izbijanja koronavirusa, tačnije od marta prošle godine, on se u ovom gradiću i nastanio, a o svom životu redovno obaveštava javnost preko svog kanala na Jutjubu i profila na Instagramu.

On je nakon kupovine ovog gradića staranje o njemu poverio jednom od preostalih žitelja Robertu Desmarisu, koji je inače decenijama brinuo o njemu. Po izbijanju krize koju je izazvala pandemija, Desmaris je morao da napusti grad kako bi posetio svoju ženu u Arizoni, tako da je Andervud morao da ga zameni, i posle toga se nije vraćao nazad.

- U grad sam došao baš u trenutku dok je trajala snežna oluja, za koju priznajem da uopšte nisam bio spreman, budući da sam iz Teksasa a odrastao na Floridi. Nije da nisam hteo da odem nazad, već nisam mogao - rekao je Andervud za portal Vice, objašnjavajući da je jedini put kojim se moglo izaći iz grada dug oko 12 kilometara, pri tom jako strm, a povrh svega je tih dana bio i zatrpan velikim snežnim nanosima.

Zlatan period ovog grada je bio u periodu od 1860. do kraja 1870-ih godina, kada ga je naseljavalo oko 4.000 stanovnika koji su radili u rudnicima. Sudeći po dostupnim podacima, ovaj rudnički grad je izvukao i proizveo ruda u vrednosti od oko 500 miliona dolara.

Nažalost, lokacija ovog grada je u sve većoj meri predstavljala problem jer se sve više kuburilo sa potrebnim sirovinama, poput drveta i pijaće vode. Posle toga je krenuo period raspada, kada je grad postajao mesto poznato po kriminalnim obračunima i siromaštvu, da bi konačno sredinom 20. veka postao potpuno napušten.

Andervud trenutno ima dosta posla, budući da je stari hotel iz 1871. izgoreo prošle godine, ali će po svoj prilici biti obnovljen. Takođe, njemu često u posetu dolaze razni ljudi, čak i poznati. Tako mu je skoro u poseti bio i glumac Džef Goldblum, zvezda filmova Park iz doba Jure i Muve.

Osim njih, u gradić često svraćaju razni majstori koje on unajmljuje, a pokrenuta je i kampanja na internetu kako bi se ovaj grad obnovio i započeo nov život.

Priznajemo, plan ovog promotera deluje dosta ambiociozno, ali ko zna? Možda i uspe.

IZVOR: TW / Ghost Town Living

View this post on Instagram

A post shared by Brent Underwood (@brentwunderwood)

IZVOR: IG / @brentwunderwood

Autor: redportal.rs

#Covid19

#brent andervud

#koronavirus

#kupljen

#napušteni grad