Najbogatiji čovek na svetu otkrio neke tajne zanata kad je zapošljavanje u pitanju

Verujemo da je svako od vas već bio na nekim razgovorima za posao, kao i da su vam, po dobrom starom običaju HR službi, postavljali generička pitanja poput onog gde sebe vidite za 5 i 10 godina od tog trenutka.

Postoji i druga vrsta pitanja, poput onih na kakve ste probleme nailazili na svom pređašnjem poslu i kako ste ih prevazilazili. Po svemu sudeći, vlasnik Tesla motorsa, Ilon Mask, najviše voli ovu drugu grupu pitanja.

On je nedavno objasnio šta je smisao tog pitanja, odnosno zašto ga smatra za najbolje.

- Stvar je vrlo prosta zapravo. Ljudi koji su zaista rešili neki problem će to objasniti u detaljima, dok oni koji nisu će dati uopštene odgovore - objasnio je on na jednom od poslovnih foruma na kojima je učestvovao.

Maskova tehnika zapravo ima uporište i u psihologiji koja ovu vrstu pitanja naziva tehnikom menadžmenta dobijanja asimetričnih informacija (Asymmetric Information Management - AIM).

- U svojoj biti, ovu tehniku su kreirali policajci kada su ispitivali osumnjičene, jer su primetili da detaljniji opis bilo čega daje više tragova. Što su osumnjičeni davali detaljniji iskaz, to su bile veće šanse da govore istinu jer je onda lakše proveriti znane činjenice sa njihovim iskazom - objasnio je Kodi Porter, predavač na Katedri za psihologiju Univerziteta u Portsmutu (SAD).

Odakle je Mask čuo za ovu tehniku je teško reći, ali reklo bi se da je primenjuje prilično uspešno godinama unazad. Prosto, rezultati govore za sebe, slično kao i ova metoda.

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#POSAO

#intervju za posao

#razgovor za posao