Predsednik Kine Si Đinping stigao je juče u zvaničnu dvodnevnu posetu Beogradu

Predsednik Kine Si Đinping stigao je juče u zvaničnu dvodnevnu posetu Beogradu. Na aerodromu Nikola Tesla dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Si Đinping je u Srbiju stigao sa svojom suprugom, a pored Aleksandra Vučića na aerodromu ga je sačekala i delegacija Srbije, a u čast predsednika Kine postrojena je i Garda Vojske Srbije.

Predsednik Kine danas je izjavio da je "bio duboko dirnut veličanstvenom ceremonijom" i da "između naše dve zemlje postoji obostrano i iskreno prijateljstvo".

- Zahvaljujem vam se na veličanstvenoj ceremoniji. Bio sam duboko dirnut. Kao što ste i sami rekli mi smo iz prve ruke svedoci da srpski narod kineski narod posmatra kao čelične i najbolje prijatelje. Ovo je obostrano i iskreno prijateljstvo. Postoji snažan osećaj među našim zemljama, i ja to pozdravljam - bile su prve reči kineskog predsednika Si Đinpinga upućene predsedniku Vučiću i članovima delegacije, nakon svečanog dočeka u našoj zemlji, piše Kurir.

- Juče na aerodromu takođe je bila izuzetna ceremonija, i taj plesni performans koji smo videli je bio impresivam, moja supruga i ja smo bili duboko dirnuti. Sa iskrenošću možemo mnogo da postignemo. Veoma se živo sećam moje posete 2016. godine, i tople posete koju ste priredili - rekao je kineski predsednik i dodao:

- Srbija je postala prvi strateški partner Kine u Centralnoj Evropi. Nadam se da će ova poseta otvoriti novo poglavlje u našim odnosima.

Autor: kurir.rs/redportal.rs