Predsednik Republike Srbije učestvovaće na manifestaciji otvaranja novog gasovoda

Predsednik Aleksandar Vučić otvoriće 1. januara novi gasovod koji kroz Srbiju prolazi od bugarske do mađarske granice, potvrđeno je Tanjugu. Otvaranje gasovoda predviđeno je u 6.00 časova ujutru, u Gospođincima, u opštini Žabalj.

Otvaranje Balkanskog toka, kako je juče izjavio predsednik Vučić, veliki je dan za Srbiju i u ekonomskom smislu, za stanovništvo i industriju.

Inače, dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša.

Gasovod Turski tok je projekat ruskog Gasproma i turskog Botaša koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31.500.000.000 kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju Balkanski tok.

Kapacitet svakog kraka je 15.750.000.000 kubnih metara gasa. Ova količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15.000.000 srednjih domaćinstava.

pročitajte još

HRVATSKA SE PONOVO TRESE

Autor: redportal.rs

#Bugarska

#Mađarska

#Turska

#Turski tok

#balkanski tok

#gas

#gasovod

#gazprom

#nis

#rusija