PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je Srbija ozbiljna država, koja se od 1999. godine suprotstavljala agresiji.

- Deo mog tima je očekivao da će oni izaći sa saopštenjem da Kurti nije spreman za ZSO, a ja sam znao da se to neće dogoditi, već će da laviraju, da će biti neka balansirana poruka. Kažu ljudi da mi nismo reagovali ni na koji način, i da nismo uputili primedbe, što nije tačno. Evo doneo sam naš odgovor, na šest gusto kucanih stranica, u šlajfnama negde oko devet, pogledajte koliko je precizan i temeljan naš non-pejper odgovor, utemeljen na međunarodnom pravu. Pročitajte i recite ljudima jesam li vas lagao. To je predato međunarodnim predstavnicima - rekao je Vučić.

- Kada o ovome govorim oni su se vratili uz kozmetičke izmene, i rekli ili uzimate ili ne. Hoću svim građanima da kažem, posebno Srbima. Da, ja mislim da je važno da razgovaramo. Kada pregovarate za stolom ne može bez vas da se odlučuje o vašoj koži. Da smo odbili i odbacili, kao što su neki pametni govorili bili bismo odbačeni, trpeli teške posledice kakve smo imali i devedesetih, uz rezultate koje smo imali i dvehiljaditih, uz otpuštanja. Ja tada saopštavam precizno, vodim računa o svakom slovu, da je Srbija spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz plana, ali smo izneli jasnu veliku jednu primedbu. To sam rekao i Makronu i Šolcu u Minhenu, i svih velikim liderima. Reč je o tome da ne može da se priča o međusobnom priznanju, priznanju i ulasku tzv. Kosova u UN - dodao je on.

Predsednik je rekao da je lekovit promet robe i usluga, da bi mogli mirno da živimo, i da niko ne puca na našu decu na KiM.

- Ali ključna pitanja koja se tiču Ustava Srbije, nedvosmisleno i na svakom mestu sam javno i jasno rekao. Snaga pozicije Srbije je upravo u tome. I šta mislite zašto nisam potpisao ništa, za šta su govorili da ću da potpišem? Imate izjavu, mislio sam da je čovek pristojan, a iznenadio sam se u Skupštini, francuski državljanin Miloš Jovanović je objavio na Instagramu da sam izdajnik koji hoće da potpiše secesiju Kosova. Dva dana kasnije, evo ništa nije potpisano u Briselu - ističe Vučić.

Autor: Novosti.rs