Đerona: Želim da čestitam svojim igračima

Rukometaši Srbije su pobedom nad Holandijom 32:30 završili učešće na Svetskom prvenstvu.

"Orlovi" su ovim trijumfom završili na 11. mestu na turniru sveta u rukometu i nisu uspeli da izbore kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu.

Želim da čestitam svojim igračima jer na kraju, pokazali su kao i u utakmici protiv Argentine da su ovi rezultati pobeda kolektiva, izjavio je selektor Srbije Toni Đerona.

- Imali smo puno problema sa njihovom brzom kretnjom, imamo krupne igrače koji nisu tako brzi kao oni. U nekim trenucima bilo je jako teško održati njihov tempo. Vreme među igračima je bilo dobro podeljeno, Milosavljević i Milosavljev su bili odlični večeras, ali zasluge idu i Cupari za odbranjen penal, Vanji Iliću za ukradenu loptu i svim ostalim igračima koji su svojim trudom omogućili veoma važnu pobedu bez obzira koliko su vremena proveli na terenu - istakao je Đerona.

Priliku za igranje u glavnog gradu Francuske 2024. godine imaće na Evropskom prvenstvu naredne godine u Nemačkoj.

Nada je pala u vodu posle trijumfa Hrvatske nad Bahreinom u Geteborgu. Ispred Srbije je i Slovenija zbog bolje gol-razlike.

Trijumfom nad reprezentacijom Holandije, Srbija je prekinula neuspešni niz u mečevima sa selekcijama koje dolaze iz Evrope.

Naime, Srbija pre ove utakmice nije dobila evropsku reprezentaciju na Svetskom prvenstvu od 14. januara 2013. godine.

Pre pobede nad Holanđanima, "orlovi" su bili bolji od Belorusije 2013. godine na turniru u Španiji.

Te se može reći da je rezultat Srbije najveći uspeh rukometne selekcije "orlova" posle Svetskog prvenstva u Španiji 2013. godine.

Ukoliko se vodimo narodnom izrekom: "po jutru se dan poznaje", čini se da je ovo nagoveštaj boljih dana za reprezentativni rukomet.

Srbija je loše počela utakmicu, Holandija je od starta meča postavila visok ritam igre koji "orlovi" nisu ispratili.

Prvo poluvreme bilo je izuzetno turbulentno, a Luk Stejn, srednji bek Holandije pravio najveće probleme bekovima Srbije u defanzivi. Stejn je bio neuhvatljiv, kao i njegova pravovremena dodavanja saigračima. Razigravao je sve rukometaše, od bekova i pivotmena, do krila.

Loptu je "krio" u trku i brzim centrom podizao nivo igre svog tima u prvom poluvremenu, te je Holandija bila u prednosti nad Srbijom 15:17, posle prvih 30 minuta igre.

Milosavljev je napravio sedam odbrana u prvom poluvremenu, a Nemanja Ilić i Dragan Pešmalbek bili su nepogrešivi, postigli su po 4 gola iz istog broja pokušaja.

Nastavak meča izgledao je neuporedivo bolje u redovima Srbije. Uspeli su bekovi da zatvore Stejnsa, a ulaskom Dodića i Milosavljevića, Srbija je dobila neophodnu kreativnost u fazi napada.

"Orlovi" su prvu prednost na utakmici stekli tek u 35. minutu igre, 19:18. Luk Stejns je dirigovao napadima Holandije, a nakon brzog centra nije bilo rešenja za napade Holandije.

Međutim Srbija je imala igru u svojim rukama. Poslednja deset minuta igrački pripala su Srbiji, budući da su ispunjene zamisli selektora Đirone koji je na jednom tajm-autu zatražio agresivniju odbranu i markaciju najboljeg pojedinca Holandije.

Do kraja utakmice Holandija je praktično bila bez prave prilike za izjednačenjem, utakmica je završena pobedom Srbije 32:30.

Trijumf nad Holandijom je četvrta pobeda Srbije na ovogodišnjem šampionatu sveta, a u Grupi 3, "orlovi" su zavšili na trećem mestu, iza Norveške i Nemačke.

Kompletirana je druga faza Svetskog prvenstva u rukometu i poznati su svi parovi četvrtfinala. Završnica je bila izuzetna sa dva okršaja za osvajanje prvog mesta u grupama 3 i 4, a do njih su došle skandinavske zemlje, Norveška i Danska.

Norvežani su, pomalo neočekivano, dobili Nemačku rezultatom 28:26 (18:16), ali drugačije nije moglo da bude uz spektakularnu partiju golmana Tobijasa Bergeruda.

Čuvar mreže Norveške je upisao čak 12 odbrana u drugom poluvremenu i u potpunosti zaustavio napadače "pancera".

On je bio junak ove pobede, a u polju je najefikasniji bio Johanesen sa pet pogodaka. Na drugoj strani Knor je postigao osam pogodaka, ali je u samoj završnici 22-godišnji bek podbacio i bio u potpunosti pročitan.

Norveška je zakazala duel sa Španijom, dok će Nemačka ići na Francusku. Drugi četvrtfinalni par činiće Švedska i Egipat, odnosno, Danska i Mađarska.

Danci su se za to izborili trijumfom nad Egipćanima rezultatom 30:25 (17:12). Već na startu je bilo 9:3 za Skandinavce, a najviše što su Afrikanci prišli do kraja bilo je -4.

Najbolji pojedinci susreta bili su Gidsel i Pitlik sa osam pogodaka, Hansen je dodao šest, dok je u ekipi Egipta Saed imao isto toliko golova na kontu.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#rukometaši

#svetsko prvenstvo