Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije će od 24. januara do 5. februara 2023. godine boraviti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Planirano je da od 24. do 28. januara Njegova Svetost poseti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetoga Save u Njujorku koje mu je Sveti Arhijerejski Sinod poverio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika. Patrijarh g. Porfirije će se na licu mesta upoznati sa procesom obnove Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine.

U Njujorku će, na sam dan praznika, Njegova Svetost prisustvovati i svečanoj proslavi Svetoga Save – patrona tamošnjih pravoslavnih Srba.

Tokom boravka u Njujorku, Njegova Svetost će održati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetoga Save.

U drugom delu posete, od 29. januara do 4. februara, Njegova Svetost će posetiti Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetoga Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove Srpske Pravoslavne Crkve u na severnoameričkom kontinentu, a prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetoga Save u organizaciji nastavnika i studenata ovog Fakulteta. Planiran je i susret Njegove Svetosti sa nadležnim episkopima Srpske Pravoslavne Crkve na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Nova Gračanica na Trećem jezeru.

Autor: spc.rs

#Patrijarh Porfirije

#srpska pravoslavna crkva