Mozer je kazao da nije računao da bi međunarodni sajam vina mogao tako brzo da bude održan u Beogradu

Srpska vina su po kvalitetu u samom vrhu, ali je potrebno da se promovišu, ocenio je u četvrtak povodom održavanja međunarodnog sajma vina Otvorenog Balkana u Beogradu glavni i odgovorni urednik najpoznatijeg austrijskog stručnog časopisa za vino Falstaf Peter Mozer.

Mozer je, u izjavi Tanjugu, kazao da nije računao da bi međunarodni sajam vina mogao tako brzo da bude održan u Beogradu, ali da je očekivao da će do toga doći, imajuću u vidu potencijal koju zemlja ima sa svojim vinima, posebno autohtonim.

Video: Tanjug/NZ

On je kazao da se sajam održava u izvanrednom formatu.

Mozer je pohvalio srpska vina i naveo da u Srbiji vinari imaju odlične uslove - optimalne terene, odličnu klimu, i što je posebna prednost, puno autohtonih sorti, koje su optimalno adaptirane.

- Srbija ima sve poznate vrste od šardonea do merloa, ima ogroman sortiman od belih do crvenih vina. Ali, budućnost je u autohtonim sortama, jer se to najviše traži u svetu - objasnio je on.

Upitan da li srpsko vino ima šanse da uđe na austrijsko tržište, rekao je da svako dobro vino ima šanse širom sveta.

Video: Tanjug/NZ

Naglasio je da je neophodno ljudima pokazati, na primer ovakvim sajmom, šta sve Srbija može da ponudi.

- Kada dođu someljeri, trgovci vinom, i vide šta sve ima, onda će ih uvoziti u Austriju i ponuditi svojim klijentima. A u Austriji imamo mnogo mladih ljubitelja vina, koji su otvoreni za sve vrste vina. Mi stariji smo malo konzervativniji, nismo tako otvoreni, ali budućnost u vinskom poslu je svakako na mladima - rekao je Mozer.

Kazao je da je, uoči sajma, imao priliku da degustira srpska vina, i da ih oceni.

- Srpska vina se nalaze u samom vrhu. Preporučio bih srpska vina - podvukao je on.

Objasnio je da ona imaju tu potrebnu harmoniju sa jelima, pa bi Srbija mogla postati novi partner austrijske gastronomije.

Autor: Tanjug

#Falstaf Peter Mozer

#Međunarodni sajam vina Otvorenog Balkana

#pohvalio

#srpska vina