Beograd je ponovo postao srpski grad, ističe Vesić

Gostujući u emisiji Novo jutro na TV Pink, član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik Goran Vesić je govorio odnosu prema kulturi sećanja na srpske žrtve iz Drugog svetskog rata.

Vesić je podsetio i da su mu je Tviter nedavno sankcionisao objavu u kojoj je podelio pesmu Opelo za sedam stotina u glinskoj crkvi, autora Ivana V. Lalića, koja čuva sećanje na srpske žrtve ubijene od ustaša. On je dodao i da je nedavno Hrvatska ulica u Beogradu preimenovana u Glinskih žrtava 1941, kao i da je deo Savskoj keja nazvan Obala jasenovačkih žrtava, na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a da je u toku rekonstrukcija Starog sajmišta koje postaje memorijalni kompleks.

IZVOR: TW / @sicveO11

Podsetio je i na nedavnu odluku hrvatskih vlasti da zabrane predsedniku Srbije da poseti Jasenovac:

Da je predsednik Hrvatske došao sa njim i položio cveće, što bi bilo normalno, vest da je predsednik Srbije posetio Jasenovac bila bi vest jedan ili dva dana. Potpuno je normalno da on poseti Jasenovac, iako je on prvi predsednik Srbije koji je to tražio, to je čak i Milanović priznao. Sada su od toga napravili svetsku vest. Zamislite kada bi predsedniku Izraela neko zabranio da poseti Aušvic.

Vesić dodaje da je pre godinu dana posetio Jasenovac sa episkopom pakračko-slavonskim Jovanom, podsetivši da su partizani nakon rata tu doveli zarobljene ustaše i porušili sve ostatke logora:

Koja je logika bila da nova vlast do 1961. godine ne obeleži Jasenovac? Tada je, pod pritiskom naroda sa Kozare koji je svake godine dolazio da oda poštu, doneta odluka da se napravi spomenik. To je lep spomenik, ali taj spomenik može biti spomenik bilo kakvom zločinu na svetu. Vi ako dođete, a nemate predstavu šta se tu dogodilo, ne možete znati da je tu bio koncentracioni logor.

Ukazao je i na odnos dela istaknutih pojedinaca u Beogradu, koji su se protivili njegovoj inicijativi da ulicu u Beogradu dobije Blagoje Jovović, koji je 1957. godine u Buenos Ajresu izvršio atentat na ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Mogli ste da čujete da sam predložio da terorista dobije ulicu. Imali ste istoričarku koja je rekla da Pavelić nikada nije pravosnažno osuđen. Mi smo dali ime ulici čoveku koji je smrtno ranio najvećeg zlotvora srpskog naroda. I oko toga se vodila rasprava! Najveći napadi protiv mene su bili zato što je Beograd ponovo postao srpski grad.

IZVOR: YT / Novo jutro

Autor: redportal.rs

#Blagoje Jovović

#Goran Vesić

#Logor Jasenovac

#Logor Staro Sajmište

#Staro sajmište

#Ustaše

#glinska crkva

#jasenovac

#ndh