Visoki predstavnik EU podsetio da vlasti u Prištini već 9 godina izbegavaju da ispune obavezu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da tzv. Kosovo bez odlaganja treba da primeni odredbu Briselskog sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

- Uspostavljanje Zajednice srpskih opština dogovorile su obe strane, Kosovo i Srbija, Briselskim sporazumom 2013. godine. Sporazum je ratifikovao kosovski parlament i Kosovo treba da ispuni svoju pravnu obavezu i primeni je bez odlaganja - rekao je Borelj u pisanom odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta.

On je podsetio da obe strane moraju da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i primene preostale sporazume.

- One takođe moraju da učine suštinske napore da postignu sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa što je ključnu na njihovom evropskom putu - rekao je Borelj.

On je rekao i da EU pridaje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava nevećinskih zajednica i veerske slobode i da pažljivo prate stanje u tim oblastima na Kosovu.

EU je kontinuirano podsećalo kosovske institucije da treba bez odlaganja i u potpunosti da primene presudu Ustavnog suda o vlasništvu manastira Dečani nad zemljištem.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Borelj

#Kosovo i Metohija

#Zajednica srpskih opština