“Jednodnevne rezerve znače da smo u situaciji da možemo da zadovoljimo samo vitalno ugrožene pacijente, odnosno hitne slučajeve”, rekla je Knežević

Rezerve krvi u Institutu za transfuziju Srbije su na minimumu, i ima ih za samo jedan dan, a nedostaju sve krvne grupe, izjavila je danas Mirjana Knežević iz tog Instituta i još jednom apelovala na sve da dobrovoljno daju krv.

“Jednodnevne rezerve znače da smo u situaciji da možemo da zadovoljimo samo vitalno ugrožene pacijente, odnosno hitne slučajeve”, rekla je Knežević za Tanjug.

Ona je ukazala da rezerve krvi uvek mora da bude za novorođenčad, decu, trudnice i porodilje, ali da postoji mogućnost da će ostale operacije, koje nisu hitne, biti odložene na neko vreme, ukoliko se ne poveća broj davalaca krvi u narednim danima.

Knežević je navela i da je važno da budu zbrinuti i svi pacijenti kojima je krv lek, odnosno terapija, a to se, pre svega, odnosi na osobe koje boluju od malignih oboljenja i koje svakog meseca primaju najmanje dve jedinice krvi.

“Za sve to, potrebni su nam zdravi ljudi, odnosno davaoci krvi, i važno je da prikupimo dovoljne količine”, rekla je Knežević.

Deficitarne su sve krvne grupe, a Knežević ukazuje da na smanjenje rezervi utiču visoke temperature, zbog kojih građani odlažu davanje, činjenica da je veliki broj ljudi na odmoru, pa i van zemlje, kao i veliki broj zaraženih korona virusom, jer su među njima i davaoci krvi.

“Zato apelujemo na sve. Sve krvne grupe nedostaju, posebno A i 0 pozitivna, kao i sve negativne”, precizirala je Knežević.

Ona je dodala da je juče prikupljeno oko 260 jedinica krvi, što je dobro u odnosu na prethodnu sedmicu, u kojoj je bilo dana sa prikupljenih manje od 100 jedinica, ali je to i dalje nedovoljno.

Zato se u Institutu trude da organizuju različite akcije, kako bi motivisali ljude da daju krv, pa će tako 29. jula na bazenu Olimp biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, u okviru koje će 50 prvih davalaca dobiti karte za bazen.

Priprema se i akcija “Crveno-bela krv”, na Marakani, 1. i 2. avgusta.

Pored toga, Institutu radi danas od 7 do 19 sati, jedan autobus postavljen je u Požeškoj ulici na Banovom brdu, jedan u Novom Pazaru i jedan u Valjevu.

Autor: AP Tanjug

#KRV

#Transfuzija

#dacvaoci