Proširenje kapaciteta otvara prostor za angažman studenata

Herojskoj borbi celog medicinskog sistema i svih medicinskih radnika ubuduće će pomoći i studenti završnih godina medicinskih fakulteta. Oni će, prema rečima načelnika Centra za anesteziju Kliničkog centra Srbije Nebojše Lađevića, biti uključeni u rad zdravstvenih ustanova koji pripadaju takozvanom non-kovid sistemu.

Sa druge strane, prema rečima Lađevića, specijalizanti će od sada preći na rad u kovid bolnicama, tako da se pored povećanja fizičkih kapaciteta u vidu novih zgrada, šire i ljudski kapaciteti našeg zdravstvenog sistema kada je u pitanju suočavanje sa zaraznom bolešću COVID-19.

Lađević je naznačio i da su protokoli lečenja pacijenata pozitivnih na koronavirus jedinstveni i ujednačeni na nivou cele Srbije.

Foto: Youtube Printscreen/RTS

- Svi naši pacijenti primaju istu terapiju, bilo da su u bolnici u Beogradu ili na nekom drugom mestu - naveo je Lađević nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, preneo je Tanjug.

I pored proširenja kapaciteta zdravstvenog sistema, Lađević je istakao da je jedini spas u odgovornosti građana i pridržavanju donetih mera.

- Svakodnevno preraspoređujemo zdravstveni kadar. Bolnice u Batajnici i Kruševcu, značajno će pomoći sistemu da se rastereti, ali ukoliko se ne budemo pridržavali mera, brzo ćemo popuniti i te kapacitete - rekao je Lađević.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#korona

#kovid

#zdravstveni sistem