Treća faza Srpske revolucije

Na današnji dan 1815. godine, na zboru u Takovu doneta je odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka.

Posle gušenja Prvog srpskog ustanka 1813. godine, ali i manje poznate Hadži-Prodanove bude 1814. godine (u čemu je učestvovao i sam Miloš Obrenović), Beogradskim pašalukom je ponovo zavladao teror novog beogradskog vezira Sulejman-paše Skopljaka. Pošto nisu urodili plodom pokušaji Prote Mateje Nenadovića da na Bečkom kongresu izbori prava za Srbe u Osmanskoj imperiji, odlučeno je da se ponovo povede ustanak.

Ustanak je podignut 11. aprila po starom (julijanskom), odnosno 23. aprila po novom (gregorijanskom) kalendaru 1815. godine, na hrišćanski praznik Cveti, koji slavi Hristov ulazak u Jerusalim. Odluka o podizanju ustanka doneta je na velikom narodnom saboru kod crkve-brvnare u Takovu posvećene Svetom Đorđu, a za vožda ustanka prihvaćen je Miloš Obrenović, vojvoda iz Prvog srpskog ustanka i brat čuvenog vojvode Milana Obrenovića.

Već na jesen 1815. godine, došlo je do usmenog dogovora između Miloša Obrenovića i Marašli Ali-paše, kojim je uspostavljen mir u pašaluku. Zauzvrat, uspostavljena je dvojna uprava i omogućeno da Srbi postepeno stvore autonomnu Kneževinu Srbiju u okviru Osmanske imperije, kao stepenicu ka obnovi nezavisnosti.

Autor: redportal.rs

#Drugi srpski ustanak

#Knez Miloš Obrenović

#Miloš Obrenović

#Takovski ustanak

#miloš veliki

#takovo