Predstavnici NALED-a predstavili su konkurs za podršku i digitalnoj transformaciji mikro, malih i srednjih preduzeća

Ulaganje u razvoj veštačke inteligencije i njeno korišćenje je jedno od strateških opredeljenja Vlade, izjavio je danas direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Predstavnici NALED-a predstavili su danas Drugi konkurs za podršku inivacijama i digitalnoj transformaciji mikro, malih i srednjih preduzeća i startapa, pod nazivom Od Inovacija do zvezda, koji traje do 18. maja ove godine.

U prezentaciji je učestvovao i Jovanović koji je istakao da je Srbija uspela, zahvaljujući radno intenzivnim investicijama u poslednjih pet, šest godina da snizi stopu nezaposlenosti, sa više od 25 procenata na ispod 10 odsto.

Foto: naled.rs/promo logo

Naveo je da je sada orijentacija Vlade Srbije da se okrećemo ka inovacijama i digitalizaciji poslovanja, kako bismo dobili veću dodatu vrednost.

- Sa inovacijama dobijamo dodatu vrednost i stvaramo veći BDP. Vlada je uradila dosta u polju digitalizacije i transformacije javne uprave i privrede, gde se ulaže u digitalizaciju. Jedno od strateških opredeljenja je ulaganje vlade u veštačku inteligenciju i njeno korišćenje - naglasio je Jovanović.

Podsetio je da je još 2019. doneta Strategiju razvoja veštačke inteligencije, u okviru koje je uspostaljena platforma za veštačku inteligenciju u kragujevačkom Državnom data centru.

- Prošlog meseca je ona stavljena na raspolaganje univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapovima, jer će kroz rad sa vestačkom inteligencijom oni doći do boljih poslovnih rešenja, koja prave dodatu verdnost. Očekujem u narednom peridu vecći fokus malih i srednjih preduzeća na primenu veštačke inteligencije - rekao je Jovanović.

Foto: Pixabay.com

Naveo je da je veoma važno da se naša privreda sa radno intenzivnih delatnosti preorijentiše na inovacije.

Jovanoviće je pohvalio kompaniju Filip Moris što je odlučila da finansijski podrži domaću inovativnu zajednicu i pozvao sve iz tog sektora da iskoriste priliku za razvoj koju im pruža NALED-ov konkurs.

Regionalni direktor koroporativnih poslova u kompaniji Filip Moris Srbija Ivan Miletić je rekao da se vizija te kompanije o tome kako treba da izgleda srpska privreda nakon panemije poklopila sa planovima NALED-a i Vlade Srbije.

- Shvatili smo da se vizija kompanije fokusirane na inovacije i transformaciju iz duvanske industrije u kompaniju budućnosti poklapa sa vizijom vlade o tome gde Srbija treba da bude u svetu. Da to budu proizvodi bazirani na digitalizaciji, da se što manje baziramo na tradicionalnim proizvodima - rekao je Miletić.

Dodao je da je zato doneta odluka da Filip Moris finansira proces digitalne transformacije.

Foto: Pixabay.com/Free Photos

- Taj program ima tri stuba. Prvi je direktna finansijska i eskpertska podrška preduzećima i startapovima. Vlada je napravila infrastrukturu, mi dajemo finansijsku pomoć. Drugi stub je regulativni okvir koji treba da poboljša poslovno okruženje i tu je mnogo urađeno, a treći stub je promocija Srbije kao destinacije sa digitalnom ekonomijom, kako bismo se stavili u istu ravan sa Finskom i Izrealom - rekao je Miletić.

On je naveo da je Srbija po inovacijama na 52. mestu u konkurenciji 132 zemlje, ali je dodao kako je u EU udeo privatnog sektora u finasiranju inoivacija 59 procenata, a u srbiji svega 10 odsto.

Ne ulažemo dovoljno kao privatni sektor da bi se te dve stvari spojile i nadamo se da kroz ovaj projekat uspevamo u tome, ocenio je Miletić.

Direktor Odeljenja za konkurentnost i inovacije NALED-a Dušan Vasiljević rekao je da Filip Moris ove godine finansira digitalnu transformaciju preduzeća sa 1,1 milionom dolara i dodao da očekuje dobar doziv na kokurs.

- Postoji veća fleksibinlost u primeni konkursa, zahvaljujući privatnom izvoru finansrinanja, tako da mogu da se prijave i oni koji imaju samo tim koji nije registrovan kao firma. Privatan izvor finasiranja omogućava nam da ulažemo i u ljude, što mislim da je važnije nego ulaganje u stvari - ocenio je Vasiljević.

Naglasio je da će oni koji budu dobili grantove imati vrhunsku stručnu pomoć kroz ovaj program.

On je naveo da će NALED do kraja meseca imati sivu knjigu inovacija, koja će Vladi Srbije pokazati koji problemi postoje na polju inovacija i kako da se stanje unapredi.

Osnivač startapa Zenhira Vladimir Božović, koji je prošlogodišnji dobitnik granta, naveo je da je živeo i radio pet godina u Italiji i da iz tog iskustva i razgovora s kolegama iz drugih zapadnih zemalja može da kaže kako Srbija ne kasni mnogo po inovacijama i da čak ima i neke prednosti.

- U Italiji vam treba 10.000 evra da otvorite firmu. Kod nas ima mnogo više olakšica. Mislim da su ovakvi programi izvanredna prilika da se premosti taj inicijalni period koji je najteži, zato što je teško ubediti investitore da vam daju novac, ako nemate šta da im pokažete kao gotov proizvod - naveo je Božović.

Autor: Tanjug

#Mihailo Jovanović

#NALED

#veštačka inteligencija