Zakon predviđa da kulturna dobra u javnoj svojini ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja.

Ministarstvo kulture i informisanja s ministarkom Majom Gojković na čelu reagovalo je povodom najavljene licitacije Memorijalnog kompleksa Boško Buha na Jabuci kod Prijepolja zatražilo da se prodaja obustavi. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju imovinu Ugostiteljsko-turističkog preduzeća Putnik Prijepolje d. o. o. u stečaju za 44,6 miliona dinara.

Iz Ministarstva kulture su rekli da su od nadležnih institucija tražili da taj postupak bude obustavljen.

- Obratili smo se Republičkoj direkciji za imovinu i Ministarstvu finansija, kao nadležnim organima za sprovođenje Zakona o javnoj svojini, da hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se obustavila prodaja. Zakon predviđa da kulturna dobra u javnoj svojini ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja, niti se mogu otuđiti iz javne svojine - rečeno je u Ministarstvu kulture za N1, dok na pitanja koja smo im mi juče uputili nisu dali odgovor.

Prodaji ovog kompleksa se usprotivilo više građanskih organizacija, među kojima je i Društvo konzervatora Srbije. Oni su uputili zvaničan apel nadležnim institucijama Republike Srbije i opštine Prijepolje da se hitno reaguje i spreči licitacijska prodaja objekata i delova Memorijalnog kompleksa.

Autor: Kurir

#boško buha

#centar

#pobuna