Objavljena nova epidemiološka slika Srbije

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 36.434 građana od kojih je 17.318 novozaraženih.

Preminulo je 28 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 112 obolelih.

Podsetimo, juče je bilo za nijansu više novozaraženih - 18.006 (39.740 testiranih), ali manje preminulih (26) i pacijenata na respiratorima (109).

OMIKRON ĆE ZARAZITI 75% SRBIJE

- Omikron će nas prokužiti, uveren sam će proći i kroz tri četvrtine stanovništva Srbije, zaraziće se do 75% populacije. U velikoj je ofanzivi, crni rekord od 18.000 novozaraženih u danu, nažalost, biće oboren, ali se iskreno nadam da je ovo početak kraja korone - kaže za Kurir dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Đerlek navodi i da je srećna okolnost to što omikron zaista daje blaže kliničke slike i što za sada pet do šest odsto zaraženih mora u bolnicu.

- Ali cifre su zastrašujuće, omikron svom snagom pokazuje svoje glavne karakteristike - veliku virulentnost i zaraznost. Ne želim da licitiram brojevima, ali očekujem da će rasti u naredne dve-tri nedelje, do polovine februara. Međutim, i dalje treba biti vrlo oprezan. Iako je omikron za sada, i u Evropi i u svetu, pokazao blažu kliničku sliku, tek očekujemo da će da napada populaciju stariju od 60 godina sa pridruženim bolestima. Već imamo veći broj pacijenta nego pre 10 dana - objašnjava Đerlek.

Autor: kurir.rs

#Srbija

#epidemija

#koronavirus