Nova verzija domaćeg kopnenog drona biće naoružana teškim mitraljezom kalibra 12,7 milimetara i protivoklopnim raketnim sistemima od 90 milimetra

Vojska Srbije od ove godine trebalo bi da bude jača za najmanje deset savremenijih robotizovanih platformi miloš N, koji će se naći u specijalnim i jedinicama za brza dejstva.

Nova verzija domaćeg kopnenog drona biće naoružana teškim mitraljezom kalibra 12,7 milimetara i protivoklopnim raketnim sistemima od 90 milimetra, kakav je sistem M-79 osa.

Ova varijanta robot-guseničara, poznata pod nadimkom mali miloš usavršene su u odnosu na osnovni model. Na ovom projektu već nekoliko godina radi Vojnotehnički institut u saradnji sa fabrikom Prva petoletka iz Trstenika. Prvi ovakvi roboti ušli su u 72. brigadu za specijalna dejstva, čiji ih pripadnici koriste u svojim akcijama.

Video: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/NZ

Kada je u pitanju ova jedinica, inače smeštena u Pančevu, ona je i prva na spisku za nabavku novog kontingenta robota. U ovom trenutku kapaciteti omogućavaju proizvodnju svega desetak primeraka godišnje, što će već dogodine biti povećano.

- Daljinski upravljive borbene stanice budućnost su ratovanja, a Srbija je razvojem "miloša N" već stupila u ovu tehnološku eru - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Domaća odbrambena industrija prepoznala je svetski trend inovativnih platformi koje su borbeno efikasne, a istovremeno štede ljudske živote, navode iz ministarstva.

Stručnjaci VTI i Prve petoletke savladali su integraciju teškog mitraljeza i protivoklopnih raketa na jednoj platformi, koja će bi vrlo brzo trebalo da uđe u naoružanje jedinica Kopnene vojske.

Mali miloš trenutno postoji u tri verzije, od kojih je jedna višenamenska - logistička, transportna ili medicinska. Specijalci 72. brigade iz Pančeva koriste lako naoružanu varijantu kopnenog drona, namenjen je za podršku borbenim timovima i uništavanje ciljeva na daljini do 800 metara.

Ova robotizovana platforma poseduje optoelektronski sistem sa dnevnom i termovizijskom kamerom "spregnutom" sa laserskim meračem daljine.

Sve je integrisano sa sistemom za upravljanje vatrom, koji na osnovu izmerene daljine i izabranog oružja automatski zauzima elemente gađanja.

Malim milošem upravlja se sa bezbedne udaljenosti iz komandno-logističkog vozila ili pomoću prenosnog upravljačkog pulta. Rukovodilac dejstva ovog sredstva, u borbenim uslovima, nalazi se na oko 2,8 kilometara od položaja neprijatelja.

Pohvale iz sveta

RAZVOJ "malog miloša" ići će ka modifikacijama za širu paletu naoružanja i veći kapacitet u logističkoj varijanti. U planu je povećanje kapaciteta baterija, kao i uvođenje "pametnog" kretanja i savlađivanja prepreka.Prototip vojnog drona predstavljen je međunarodnoj javnosti, a posebno dobro se pokazao u žarkim uslovima UAE.

Razvoj počeo sa platformom Milica

Prva domaća robotizovana platforma, nazvana "milica", promovisana je 2009. godine, a ona je poslužila kao osnova za dalji razvoj.

Ovaj dron je ubrzo zatim modifikovan u robota na točkovima, sa rukom za uklanjanje nagaznih mina i eksplozivnih sredstava na daljinu.

Kasnijom doradom ovih prototipova stručnjaci su stigli do zaokruženog miloša N, što je Srbiju svrstalo u krug malobrojnih zemalja koje proizvode ovu vrstu besposadnih sredstava.

Autor: R. Dr.

#Mali Miloš

#domaći dron

#domaći robot

#vojska srbije