Od sledeće nedelje kreće zahlađenje, a evo kakva nas zima čeka

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je u sklopu sezonske prognoze najavio blaži i prosečno vlažan decembar. Ovaj mesec je u Srbiji počeo sa temperaturama koje su iznad proseka, ali već narednih dana možemo očekivati zahlađenje.

Kako je najavio RHMZ, u nedelju i početkom sledeće sedmice oblačno, mestimično sa kišom, u planinskim predelima i sa snegom. U utorak i hladnije pa se sneg ponegde očekuje i u nižim predelima, a profesor geografije Marko Čubrilo, je rekao da bi tog dana pojava sneg bila moguća i u nizijama, ali za sada deluje da će samo planine preko 600mnv imati konkretniji snežni pokrivač.

RHMZ je najavio da će u drugom delu naredne nedelje ponovo otopljenje i to posebno nad južnim i središnjim predelima, gde će maksimalna temperatura biti i oko +9 stepeni Celzijusa. Na zapadu hladnije uz maksimum oko +4 stepena Celzijusa. Dugoročna procena CFSV2 u dugoročnog GFS-a sugerišu da bi posle 18.12. sinoptika trebala krenuti u pravcu konkretnijeg zahlađenja.

Blaži i prosečno vlažan decembar

Po sezonskoj prognozi objavljenoj na sajtu RHMZ, srednja temperatura vazduha u decembru biće u proseku viša za 0.9ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.1ºC, dok će maksimalna temperatura biti oko 7.6ºC.

Mesečna suma padavina u ovom mesecu biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 44 mm.

RHMZ je najavio da nas čeka uobičajena zima, prosečne temperature biće od nula do tri stepena Celzijusa, a pašće od 40 do 60 litara kiše u nižim predelima, a 90 litara u planinskim predelima.

Autor: Mondo

#sneg

#vreme

#vremenska prognoza

#zahlađenje