Zabrinuti zbog novog soja koronavirusa

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa još nije zakazana, ali medicinski deo je tražio da se članovi hitno sastanu zbog novog soja, omikrona, koji se približava Srbiji. 

Kako se saznaje, kada su prošle nedelje stigle vesti iz sveta o omikronu, medicinski deo Kriznog štaba odmah je tražio hitnu sednicu.

Prema nezvaničnim informacijama, glavna tema zasedanja biće novi soj, a druga po redu tačka dnevnog reda biće školski raspust za koji epidmeiolozi traže da počne 20. decembra.

Poslednja sednica Kriznog štaba održana je 4. novembra. Tada je doneta odluka da su kovid propusnice u ugostiteljskim objektima umesto od 22 časa, obavezne od 20

Podsećamo, Portugal je postao poslednja evropska zemlja u nizu koja je potvrdila slučajeve novog soja korona virusa, omikron. Potencijalno zaraznija od ranijih sojeva, varijanta koja je prvi put identifikovana u Južnoj Africi proširila se na najmanje 15 drugih zemalja u svetu, što je navelo nekoliko država da pojačaju mere suzbijanja, a većina mera se odnosi na zabranu ulaska putnika iz rizičnih zemalja.

Pre Portugala, prve slučajeve zaraze omikronom prijavile su Švajcarska, Danska, Holandija, Austrija, Nemačka, Češka, Italija, Velika Britanija i Belgija. Pored evropskih zemalja, novi soj je potvrđen još u Australiji, Bocvani, Kanadi, Hongkongu i Izraelu.

Autor: glasjavnosti.rs

#Omikron

#hitnu sednicu

#kriznog štaba

#lekari

#traže