Učinjeno na Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Dok je skup na kome je trebalo da bude prekrečen mural haškom osuđeniku Ratku Mladiću u centru Beograda otkazan nakon što ga je zabranila policija, dotle su žitelji Sremske Kamenice uzeli stvar u svoje ruke i premazali crnom farbom jedan od zidova na kojem se takođe nalazi Mladićev lik, piše Blic.rs.

Kako prenosi portal 021.rs, ovo je učinjeno na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, 9. novembar. Mural se, inače, nalazi na stadionu FK Fruškogorac koji se takmiči u Novosadskoj ligi, petom rangu domaćeg fudbala.

U Beogradu, u jednoj od centralnih gradskih opština Vračar, patrola policije se danas nalazi pored murala na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića. Razlog tome je, zapravo, zabrana skupa koji je Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila za danas i tokom kojeg je on trebalo da bude prekrečen.

IZVOR: TW / @Radio021

U obrazloženju MUP-a navodi se da se u prijavi organizatora na mestu javnog okupljanja očekuje se veći broj učesnika koji bi podržali uklanjanje murala posvećenog ratnom zločincu.

- Raspolažemo saznanjima da može doći do okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje održavanju javnog okupljanja Inicijative mladih za ljudska prava, zbog čega postoji opasnost da će doći do fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, čime bi se ugrozila bezbednost ljudi i imovine na navedenom prostoru - navodi se u obrazloženju MUP.

Mural sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića osvanuo je u julu na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu. Iako su stanari tražili njegovo uklanjanje, to se do danas nije dogodilo.

Ratko Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti tokom rata u BiH.

Autor: blic.rs

#Sremska Kamenica

#mural

#ratko mladic