Evo ko može da konkuriše

Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva energetike, kaže za RTS da je za zamenu stolarije ministarstvo obezbedilo u probnom programu 220 miliona dinara.

Kako kaže, toliko je trebalo da obezbede i lokalne samouprave. Napominje da će u januaru biti raspisan drugi javni poziv, i da je glavni kriterijum za dodelu subvencija stanje stolarije, izolacije i zidova.

Zoran Lakićević je gostujući na RTS rekao da će do kraja godine biti raspisan drugi javni poziv na kome će moći da konkurišu i druge lokalne samouprave, kao što je bio slučaj sa javnim pozivom na kome se prijavilo 67 lokalnih samouprava.

- Krenulo se u realizaciju projekata, moram da kažem da je Grad Beograd bio dosta sporiji u odnosu na druge lokalne samouprave. Sigurno je da su finansijska sredstva jedan od glavnih razloga za to. Moram da kažem da smo za ceo javni poziv imali 220 miliona dinara i toliko je trebalo lokalne samouprave da obezbede, dakle 67 opština je obezbedilo po 10 miliona dinara, neke po pet, Grad Beograd je obezbedio deset miliona dinara. Pokušavamo da u novom javnom pozivu obezbedimo daleko veća sredstva - kaže Lakićević.

Program je, dodaje, koncipiran tako da onoliko koliko obezbedi Ministarstvo rudarstva i energetike, toliko obezbede i lokalne samouprave.

- Sve one opštine koje se ne jave na javni poziv nisu deo programa. Ovo što sada radimo se prvi put radi u Srbiji. Mi smo uvek govorili da je ovo probni program. Mislim da je sada mnogo veća zainteresovanost i da će same lokalne samouprave biti mnogo više opredeljene prema konkurisanju i obezbeđivanju sredstava za ovaj program - ističe Lakićević.

Ima, napominje, kuća koje su završene. U roku od mesec dana biće završeni radovi u 67 opština.

Imamo 6.700 domaćinstava koja će dobiti sredstva i komisija ih sada obilazi, danas smo bili u Jagodini. Mere koje se odnose na izolaciju zidova su komplikovanije, ali očekujemo da njih završimo na zimu", navodi Lakićević.

- Prvo se radi javni poziv za lokalne samouprave, zatim za firme i na kraju za građane. U svakoj opštini su formirane komisije za kontrolu. Postoje i jasno definisani kriterijumi, pravilnici su usvojeni, gde su tačno definisani kriterijumi za dodelu subvencija. Glavni kriterijum je stanje izolacije, stolarije, zidova. Ako imate najlošiju izolaciju, najviše poena dobijete i imate prednost prilikom selekcije - napominje Lakićević.

Autor: kurir.rs

#Konkurs

#stolarije

#subvenije

#zamena