Sastanak će se odvijati iza zatvorenih vrata

Vatikan je danas iznenada otkazao planirani prenos sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena i pape Franje.

Vatikanska pres služba nije dala objašnjenje zašto je direktan prenos Bajdenove posete iznenada odložen i zašto je odlučeno da će se strimovati samo trenutak kada bude stizala kolona američkog predsednika, prenosi agencija AP.

Iz Vatikana su saopštili da će snimak tog susreta biti naknadno dostavljen akreditovanim medijima.

Bajdenu, koji je 2. predsednik katolik u istoriji SAD, ovo je 3. susret sa papa Franjom, ali 1. otkako je preuzeo funkciju predsednika države.

Susret će biti održan sutra.

Inače, kako navodi AP, Vatikan je godinama uvek prenosio uživo posete svetskih lidera, a to je bio plan i za petak, prilikom susreta papa Franje i predsednika Bajdena.

Ovi prenosi su veoma važni jer Vatikan, od početka pandemije koronavirusa, ne dozvoljava nezavisnim fotografima i novinarima da prate audijencije.

Vatikan koronavirus i dalje koristi kao izgovor da onemogući medijima snimanje susreta pape sa liderima država, ali im dozvoljava da snimaju druge događaje u kojima papa učestvuje.

Ovi trenuci su veoma važni jer upravo tada novinari mogu da vide kakvi pokloni su razmenjeni, šta su jedni drugima poručili, kao i da protumače da li je sastanak protekao dobro ili loše.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je rekla da "administracija čini sve kako bi se dobio veći pristup"

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Vatikan

#bajden

#papa franja

#poseta bajdena