Istakla da Srbija mora da prihvati realnost nezavisnog Kosova

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da će Priština nastaviti da učestvuje u dijalogu sa Beogradom, ali je ponovila stav da je konačni cilj tog dijaloga - "uzajamno priznanje".

-Kosovo je spremno za dijalog sa konačnim ciljem uzajamnog priznanja. Srbija mora da shvati da se realnost nezavisnog Kosova nikada neće promeniti - tvrdi Osmani.

Povodom najnovijih akcija kosovske policije na severu pokrajine, ona je demantovala šefa UNMIK-a, navodeći da su NATO i KFOR, kao i ambasade još nekih zemalja bile upoznate sa tim akcijama.

Cilj te akcije, kaže Osmani, bila borba protiv organizovanog kriminala, što je, prema njenim rečima, rat koji nema etničku pripadnost.

Ona je, takođe, pozvala na okončanje misija UNMIK-a na Kosovu, kao i da se takozvanom Kosovu omogući mesto među članicama niza međunarodnih organizacija.

- UNMIK je formiran pre 22 godine pod izuzetno teškim okolnostima kako bi uspostavio privremenu administraciju. Ponavljam privremenu - izjavila je Osmani, pozivajući da se okonča misija UN i da se taj budžet iskoristi u bolje svrhe.

Prema njenoj oceni, mandat UNMIK-a sada je "u suprotnosti sa tumacenjem Međunarodnog suda pravde".

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kosovo

#Osmani

#Savet Bezbednosti

#metohija

#savet bezbednosti kosovu

#sednica kosovu

#sednica un

#un kosovu

#vljosa osmani