Srbija u uslovima najveće svetske ekonomske krize pokazuje koliko je njena privreda vitalna i otporna

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, povodom vesti da je Svetska banka povećala prognozu rasta Srbije na šest procenata, da je Srbija i u uslovima najveće svetske ekonomske krize pokazala koliko je njena privreda vitalna i otporna.

Svetska banka povećala je prognozu rasta Srbije za 2021. godinu za jedan procetni poen na šest posto, u ažururanom jesenjem izveštaju o Svetskim ekonomskim izgledima.

Ministar je podsetio da je samo devet meseci ranije, u januaru, Svetska banka predviđala rast Srbije od 3,1 odsto, u junu pet procenata, a sada, svega tri meseci kasnije - šest, saopštilo je Ministarstvo finansija.

- Verujem da smo iznanadili sve, pa čak i njih sa svojim rezultatima. Srbija, u uslovima najveće svetske ekonomske krize, pokazuje koliko je njena privreda vitalna i otporna - rekao je Mali.

Kako se navodi u saopštenju, on je istakao da veruje da je za delimičan uspeh zaslužna i država, jer je imala sluha za zahteve privrednika, kao i da veruje da će Svetska banka još jednom revidirati svoje projekcije naviše.

- Mi verujemo da ćemo biti i bolji od toga, tako da ćemo po drugi put revidirati našu projekciju, i to na 7 posto do kraja godine - naveo je Mali.

Ministar finansija kaže da je to najbolji odgovor onima koji kritikuju ekonomsku politiku Srbije.

- Nema boljeg demantija od toga, kad vaš uspeh meri i prepoznaje svet. Kako se približava kraj godine, naš trud da ekonomiju održimo na visokim razinama, odgovorno vođenje fiskalne i ekonomske politike, dobiće potvrdu i od mnogih drugih, a to će se ogledati kroz stabilan rast i konstantan priliv invesiticija, koje su samo u prvih sedam meseci ove godine iznosile 2,14 milijardi evra - rekao je Mali.

On je naglasio da će se posvećenost Vlade Srbije da se bori za bolji život građana najbolje videti kroz budžet za sledeću godinu, koji će biti, kako je rekao, ekonomski, finansijski i socijalno izbalansiran budžet.

- Raspoloživ fiskalni prostor u 2022. godini biće opredeljen za nastavak ulaganja u kapitalne investicije i zdravstveni sistem, umereno povećanje penzija i plata u javnom sektoru kao i nastavak poreskog rasterećenja privrede. Te mere dizajnirane su tako da ne ugroze stabilnost javnih finansija i tempo smanjenja javnog duga, zatim da održe životni standard stanovništva i pomognu privredni razvoj - poručio je Mali.

Autor: Tanjug

#prognoza rasta

#siniša mali

#svetska banka