Novi sukob političkog i medicinskog dela Štaba

Današnji sastanak Kriznog štaba nije rezultirao novim merama, uprkos radikalnom stavu medicinskog dela da se restriktivne mere moraju uvesti. Država je odlučila da odloži donošenje novih mera, uz apele da se dosadašnje mere moraju strogo poštovati.

Premijerka Ana Brnabić rekla je nakon sastanka objasnila tok zasedanja, kao i razloge što je doneta odluka kakava je doneta.

- Medicinski deo Kriznog štaba je zahtevao da usvojimo mnogo restriktivnije mere nego što trenutno postoje. Lekari su zahtevali da se uvede najmanje 10 dana zabrane okupljanja, skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 17 časova i onda korišćenje kovid propusnica - rekla je Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

Premijerka je objasnila da je država svesna da bi restriktivne mere bile delotvorne u suzbijanju broja zaraženih, ali da je upitno kako bi to uticalo na odziv stanovništva na vakcinaciju.

- Razgovarali smo dugo o tome, ja i dalje smatram da bi ove mere dovele do toga da se svakako brže smanji broj zaraženih, ali bi takođe dovele do toga da ponovo stane imunizacija. Vakcinacija sada ide, jer su ljudi shvatili da je to jedini način za suzbijanje bolesti. Odlučili smo, uz to da bude jasno šta je tražio medicinski deo križnog štaba, složili smo se da nastavimo ovako kako je do sada, i da je glavna mera vakcinacija i samo vakcinacija - dodala je premijerka.

Sednica Kriznog štaba počela je u 14.00 časova u Palati Srbija, amedicinski deo Kriznog štaba insistirao je da budu usvojene ili restriktivne mere ili kovid propusnice. Međutim, premijerka je objasnila da je vakcinisanje jedini spas, a da je država već učinila sve na tom polju.

- Imali smo među prvima vakcine, najveći procenat vakcinisanih u početku, a zbog toga što nismo želeli dalje da nastavimo u tome, dobili smio i po 50 umrlih dnevno. Mora biti individulane odgovornosti, jer ako nje nema, ne možemo da pobedimo kao društvo - rekla je Brnabić, dodavši da je država sve što je do nje uradila.

Profesor Tiodorović pozvao je na striktnu primenu dosadašnjih mera i pojačano kažnjavanje onih koji te mere krše.

Autor: redportal.rs

#Ana Brnabić

#Sednica Kriznog štaba

#kovid propusnice

#krizni štab

#nove mere

#premijerka