Put do pobede u 7 tačaka

Prema pisanju Blica, Inicijativa Ne davimo Beograd i pokret Zajedno za Srbiju bivšeg gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića zajedno su pripremili i ostatku opozicije predložili novi plan o saradnji u 7 tačaka.

Program je nazvan Put do pobede, a podrazumeva pre svega pakt o nenapadanju između različitih opozicionih aktera.

Autori predloga smatraju da građanima konačno treba ponuditi mogućnost da glasaju za nešto, a ne protiv nečega, a početni korak ka tome jeste prestanak iznošenja optužbi i negativnih kvalifikacija na račun konkurentskih opozicionih stranaka i pokreta.

Ovakav džentlmenski odnos među opozicionarima otvorio bi mogućnost saradnje i zajedničkog nastupa u kontroli izbornog procesa. Predviđen je izlazak na izbore u nekoliko različitih kolona, ali uz podrazumevanu saradnju u odupiranju pritiscima od strane vlasti na lokalu i na biračkim mestima.

Jedna od stavki jeste i obavezivanje da nijedna od potpisnica neće praviti nikakve postizborne koalicije sa vladajućim partijama, kao i to da će sve ostale političke opcije podržati onu opciju koja obezbedi najveću podršku birača na svim nivoima izbora.

Dokument će biti poslat stranci SDS Borisa Tadića, Narodnoj stranci, pokretu Dveri, a već je o njemu razgovarano sa Strankom slobode i pravde, DS-om i Pokretom slobodnih građana.

Predlagači nude kolegama iz opozicionih redova i dogovor o zajedničkom kandidatu/kandidatkinji za predsedničke izbore, ukoliko se prevaziđu sve razlike koje postoje među partijama i pokretima. Za parlamentarne izbore predviđeno je formiranje ideološki bliskih koalicija koje će međusobno sarađivati na obaranju vlasti i prihvatiti kandidata za premijera one opcije koja dobije najviše glasova građana.

Autor: redportal.rs

#7 tačaka

#ne davimo beograd

#novi plan opozicije

#plan 7 tačaka

#put do pobede

#saradnja opozicije

#zajedno za srbiju

#zelenović