Šta mislite o ovoj potencijalnoj obavezi? 🤔

Godinama unazad ugostitelji pokušavaju da sa poreznicima nađu prihvatljivo rešenje za bakšiš. Po važećim zakonima, inspektori strogo kažnjavaju svaki višak gotovine koji zateknu u kasi ili novčaniku konobara, pišu Novosti, a prenosi Mondo.

Ako je suditi prema nedavnoj izjavi ministra finansija Siniše Malog i Srbija bi mogla uskoro da se ugleda na zemlje koje su ovu "velikodušnost" uvrstile u račun.

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Hores predlaže da se bakšiš limitira na cifru od 10 odsto računa i da se registruje u kasi.

- Problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji - naglašava predsednik Horesa Georgi Genov.

- Ako poreska inspekcija kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana - objašnjava.

Rešenje se još uvek ne nalazi, ali je jasno da nadležni razmišljaju o ovom predlogu. Pominje se da bi napojnica mogla da se kreće od 10 do 12 odsto računa. Goste, izgleda, niko ne pita, a vlasnici ugostiteljskih objekata kažu da oni cene svoje usluge, na račun bakšiša, neće umanjivati.

- Sada je napojnica stvar dobre volje, a u slučaju da je deo računa, bila bi obavezna - ističe vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu.

Autor: mondo.rs

#Ugostiteljstvo

#baksis

#novac