Vinčanske žene u Prokuplju

Izlžba Vinčanska žena - mit, boginja, majka otvorena je u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, a posetioci će, do kraja ove nedelje, imati priliku da vide raznovrstan arheološki materijal pronađen na različitim lokalitetima Vinčanske kulture vezan za ženu.

U postavci su izložene neolitske figurine, delovi nakita, ukrasi, kuhinjski i kultni predmeti, kao i drugi arheološki materijal, koji posetioce detaljnije upoznaje sa društvenim i duhovnim životom neolitskih žena u vinčanskoj kulturi.

Projekat Vinčanska žena - mit, boginja, majka realizovali su u zajedničkoj saradnji niški Narodni muzej, prokupački Muzej Toplice, Muzej Župe u Aleksandrovcu i Kulturni centar u Aleksincu.

Autori ove zanimljive izložbe su arheolog Tatjana Trajković Filipović, viši kustos Narodnog muzeja u Nišu, arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, iz prokupačkog muzeja, istoričar Aleksandar Nikezić iz Centra za kulturu u Aleksincu i arheolog Petar Milojević iz Arheološkog instituta u Beogradu.

U okviru izložbe predstavljena je i publikacija Poznoneolitska i ranoeneolitska figuralna plastika iz severnih oblasti centralnog Balkana.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Izložba

#muzej

#neolit

#vinča