Najveće zdanje protiv kulture zaborava srpskog stradanja biće u Donjoj Gradini

Predsednik Srbije Alekaandar Vučić sastao se sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je 80 godina od stvaranja najmontruoznije fabrike smrti u Evropi, sistema logora Jasenovac.

- Srbija i Republika Srpska su zajedno razgovarale kako i na koji način da osnažimo kulturu pamćenja, kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, kako država može da pomogne srpskoj crkvi u celom procesu kao i o drugim važnim pitanjima - rekao je Vučić.

- Danas smo konačno postigli dogovor i prenosim potvrdu i gospodina Dodika da u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište na najtužnijem mestu u Donjoj Gradini u RS, podignemo veliki memorijalni centar – da podsetimo na sve druge zločine počinjene nad našim narodom, a na teritorijama koje danas nisu pod kontrolom srpskog naroda - rekao je predsednik Srbije.

Podvukao je da sećanje na srpsko ime i prezime neće biti zatrto, uložiće se veliki novac u izgradnju tog memorijalnog centra – 80 odsto Srbija i 20 odsto Republika Srpska, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da važna institucija, Muzej žrtava genocida, koji je stvoren 1992. nema svoje prostorije, i da je dogovoreno da se pokuša na prostoru Starog sajmišta da se one uspostave.

Dodao je da postoje imovinski problemi, i da će se pokušati da se to reši - da se vidi kako da ti ljudi koji tu u skladu sa pravom i bez prava koriste određeni prostor - te potom otvore neki od paviljona koji bi bili pravo mesto za Muzej žrtava genocida, koji bi pokazali celom svetu stradanje Srba.

U realizaciju tog projekta krenuće se, kako kaže, 22. aprila.

Patrijarh Porfirije zahvalio je predsedniku Vučiću, vladiki Jovanu i direktoru Muzeja žrtava genocida za veliki trud i brigu koju pokazuju za sve žrtve našeg naroda, a pogotovo za one koji su nastradali na najmonstruozniji način od ustaške ruke u Jasenovcu.

- Svetilište je prava reč koja opisuje mesta stradanja. Mnogo puta sam bio u Jasenovcu, kad god sam ušao, imao sam utisak da sam ušao u sasvim drugačiju zonu postojanja, u jednu mističnu zonu. U tom smislu to pokazuje da je metafizički prostor - rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, za to mesto nije moglo ništa dobro da se desi nego da se izdigne ženski manastir, da se čuje molitva za sve nas, ali i za sve zlotvore. 

Porfirije je poručio da treba da da se molimo da se takve strašne stvari, koje su se dogodile u Jasenovcu, više nikome, nigde i nikada ne ponove.

Episikop pakračko-slavonski Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana koji je osveštao 1974. godine obnovljene, ali mnogo manje crkve, u Jasenovcu, izgovorio reč koje određuju naš odnos prema Jasenovcu i svemu što se u njemu zbivalo, a to je da praštati moramo, a zaboravljati ne smemo.

Autor: tanjug.rs

#Vučić

#jasenovac

#obnova manasitra

#porfirije

#spomenpark jasenovac