Predsednik Srbije izjavio je da su događaji u Crnoj Gori nastavak ideologije po kome SPC treba da bude ugašena

U gostovanju na Tv Prva predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je:

Njihov politički plan u Crnoj Gori je bio da Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvoje od SPC, da je proglase u početku pravoslavanom crkvom u Crnoj Gori i da se time vremenom Srbi asimiluju, nestanu i da postoji jasna dvotrećinska i tročetvrtinska većina crnogorskog pravoslavnog naroda.

Takođe je dodao da Srbi u Crnoj Gori samo traže pravo slobode veroispovesti, pravo na jezik i pismo, kao što i u Republici Srpskoj traže poštovanje Dejtonskog sporazuma, a ne otcepljenje.

Komentarišući navode predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o velikosrpskim aspiracijama, Vučić je rekao da Srbija nema nikakve pretenzije i da sa Crnom Gorom želi najbliže i najbolje moguće odnose. Kako je naveo:

Nemamo i nismo nikada imali namjeru mi nekoga da pokoravamo. I da odgovorim gospodinu Đukanoviću - ni ti, ni bilo ko drugi nećete uspjeti da pokorite Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste činili prethodnih 30 godina.

Poručio je da se iz Crne Gore vladalo Srbijom na sve moguće načine. Od kriminala, preko policijskih funkcionera, političkih, funkcionera u obaveštajnim strukturama i da su sada ti ljudi koji su radili protiv Srbije najvećim delom očišćeni.

Ja vam sad kažem, mi nećemo da upravljamo Crnom Gorom, hoćemo bratske i prijateljske odnose ali vam garantujem, dok sam živ, neću vam dati da Srbiju pokorite onako kako ste je pokoravali...Vi znate šta to znači i šta treba da preduzmete.

Autor: www.vijesti.me

#Crna Gora

#Milo Đukanović

#Mitropolit

#Predsednik

#Srbija

#Sukobi

#Vučić

#cetinje

#joanikije

#porfirije

#predsednik srbije

#ustoličenje