Koliko smo daleko od katastrofalnog scenarija?

U poslednja 24 časa u Srbiji su registrovana još 3.524 slučaja zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 16.134 osobe testirane u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 15 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalazi 79 pacijenata.

Juče je bilo 3.346 pozitivnih pacijenata od 17.035 testiranih, dok je 15 osoba preminulo. Na respiratoru je bilo 87 pacijenata. Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu.

Prema rečima stručnjaka, iako je naša zemlja bila među onima koje su najbrže počele sa imunizacijom svog stanovništva, vakcinacija je zaustavljena na oko 52% punoletnog stanovništva, koliki je broj građana koji je do sada primio 2 doze vakcine. Kako tvrde epidemiolozi, to nije dovoljno da bi se došlo do kolektivnog imuniteta.

Ukoliko vakcinacija ne bude pojačana i ukoliko se mere ne poštuju, možemo očekivati i rast do 6.000 zaraženih, prema najavama stručnjaka. Oni naglašavaju da je 92% hospitalizovanih pacijenata nevakcinisano.

Autor: redportal.rs

#broj zaraćenih

#korona brojevi

#korona brojke

#korona presek

#obolelih

#umrlih