Groblje za kuce i mace na Bežanijskoj kosi biće gotovo do septembra

Više od dve decenije beogradski kućni ljubimci nemaju svoje večno počivalište, a očigledno je da će se izjaloviti i poslednja najava da će groblje za kuce i mace na Bežanijskoj kosi biti gotovo do septembra. Rok koji je u martu, na početku izgradnje, pomenuo Goran Vesić, zamenik gradonačelnika biće probijen, ali ohrabruje činjenica da su neimari uveliko u poslu i da je naš grad nikad bliži izgradnji večne kuće za životinje.

– U toku su radovi prve faze uređenja javnih površina u kompleksu groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51 u Novom Beogradu. Završena je izgradnja svih podzemnih instalacija u kompleksu, a u toku su zanatski radovi na administrativnom objektu i izrada staza, ivičnjaka i saobraćajnica. Prva faza biće završena u oktobru, a druga faza koja obuhvata izgradnju spalionice sa pratećom opremom po planu će se realizovati do kraja godine – kažu iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Dugo najavljivani kompleks koji je Vesić nazvao "civilizacijskom tekovinom" i koji bi konačno trebalo da reši muku ljubitelja životinja koji svoje ljubimce godinama zakopavaju na nelegalnim "grobljima" od kojih je najčuvenije ono u Miljakovačkoj šumi, prema ranijim najavama prostiraće se na nešto više od 15.000 kvadrata na placu u Bloku 51, a kako kažu iz Direkcije, neto vrednost ugovorenih radova je 130,3 miliona dinara.

– Kompleks će sadržati 820 grobnih mesta u nizu, još 730 grobnih mesta predviđeno je u pošumljenom delu groblja, a u rozarijumima i kolumbarijumima obezbeđeno je 730 mesta za urne. Po završetku izgradnje objekat će biti predat nadležnoj organizacionoj jedinici grada, a upotrebu i održavanje sprovodiće nadležno javno komunalno preduzeće – dodaju iz Direkcije.

Na samom početku radova u Bloku 51 Vesić je poručio da je vreme da se obezbedi da se životinje sahranjuju na civilizovan način, kao i da bi izgradnja ovog projekta trebalo da bude povod za razgovor o benefitima za odgovorne vlasnike ljubimaca. Zamenik gradonačelnika tada je istakao i kako puno gradova u Evropi nema groblje kućnih ljubimaca.

Ali, koliko Beograd kasni sa izgradnjom večne kuće za pse i mace najbolje pokazuje i slučaj groblja za ljubimce iz Rijeke koje je, uz londonsko i parisko, jedno od najstarijih u Evropi i postojalo je još od početka 20. veka sve do 2004. godine kada je zbog izmene zakona ugašeno i dobilo spomenički karakter. Hrvati su, međutim, pre dve godine u Zagrebu otvorili moderni kompleks nazvan Spomengaj u kome građani mogu svoje pse i mace pokopati ili kremirati i na taj način se dostojanstveno "pozdraviti" sa njima. Možda bi kao najbolji primer za to koliko ova počivališta za životinje znače ljudima, i koliko je svet odmakao od nas, trebalo da posluži i Italija, gde se u pojedinim delovima zemlje već neko vreme omogućava njihov zajednički ukop.

Autor: redportal.rs

#beograd

#groblje

#kucni ljubimci