U ratu po pravilu stradaju najbolji, bilo bi bolje da je obrnuto, ali to nije ni logično, ni moguće. To se može tražiti samo od najboljih! - Duško Radović

Jedna ulica u selu Klenak u rumskoj opštini od juče ponosno nosi ime po Dejanu Kostiću (21), junaku koji je na Košarama 1999. godine dao život za otadžbinu.

Tabla sa imenom ulice koja je juče otkrivena, simbolično je postavljena upravo na samom ulazu u ulicu, na porodičnoj kući Kostića.

Foto: novosti.rs/Foto S.K.

- U ratu po pravilu stradaju najbolji, bilo bi bolje da je obrnuto, ali to nije ni logično, ni moguće. To se može tražiti samo od najboljih - ovim rečima Duška Radovića, započeo je svoje obraćanje predsednik SO Ruma Stevan Kovačević. Stanovnici ove doskora bezimene ulice, sa ponosom će pronositi sećanja na svog hrabrog meštanina koji je na najisturenijem graničnom kamenu do poslednjeg daha branio slobodu i čast svoje Srbije.

Tablu sa imenom ulice otkrili su predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i Dejanov otac Duško Kostić.

- Dugo nam je trebalo, na našu žalost i našu sramotu, preko 20 godina, da na neki način vratimo dug i porodici Kostić, ali i mladom čoveku Dejanu, našem meštaninu, koji je za ovu državu dao ono što je najvrednije - svoj život. Dejan je otišao hrabro, dečko koji je u tom momentu sa svojom porodicom živeo u inostranstvu, momak koji je išao tamo u školu, a došao ovde i dobrovoljno se prijavio da služi vojni rok i na taj način pokazao veliku ljubav prema domovini, a posle i veliku hrabrost u odbrani otadžbine - rekao je Mančić. - Dejan će živeti dok god bude živelo selo.

Posle otkrivanja table sa imenom ulice, predsednik Mančić je porodici Kostić uručio zahvalnicu za podnetu žrtvu u odbrani otadžbine i, simbolično, monografiju "Srbija pod kapom nebeskom" jer je za nju Dejan dao život.

PORODICA Kostić iz generacije u generaciju brani svoju otadžbinu, pa je tako i ime Dejanovog dede Đoke na tabli palih boraca za slobodu u Drugom svetskom ratu u centru Klenka.

Foto: novosti.rs/Foto S.K.

- Ova ulica će pružiti večno sećanje na mog sina, na koga smo svi ponosni- uz suze se obratio otac Duško.

- Dejan je prvo otišao u Valjevo, a zatimje prekomandovan u Kosovsku Mitrovicui naposletku na karaulu Košare.Od 16. aprila 1999. se vodio kao nestao, tek 2005. smo dobili njegove posmrtne ostatke. Preko DNK analize nam je potvrđeno da je to naš sin, preneli smo ga iz Beograda i sahranili ovde. Drago mi je što je tabla sa njegovim imenom na njegovoj kući, jer ja sam ovo za njega i gradio, neka sada bude večni spomen na njega, koji nam svima nedostaje, a posebno bratu i sestri.

Autor: novosti.rs

#Dejan Kostić

#Heroji sa Košara

#Kosovo

#Košare

#NATO agresija

#Ulica

#heroji

#ruma

#srpski heroji