Zakoni dozvoljavaju ovako nešto

Da naši zakoni dozvoljavaju mogućnost uvođenja kovid propusnica, kako je već počelo u pojedinim evropskim zemljama, istakla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, uz naglasak da to ne bi bila diskriminacija.

- Objektivno i razumno opravdanje koje teži legitimnom cilju ne predstavlja diskriminaciju. Država ima obavezu da štiti javno zdravlje, a i mi, kao građani, obavezni smo da se ponašamo odgovorno, poštujemo uvedene mere i ne dovodimo u opasnost zdravlje drugih, tim pre što mnogi iz medicinskih razloga ne smeju da se vakcinišu.

Bio bi problem ako bi se kovid propusnice uvele samo po tome vakcinisani/nevakcinisani. Ali ako je ulazak moguć i na druge načine, recimo negativnim testom ili potvrdom o preležanom kovidu, to onda nije diskriminacija - naglasila je za Kurir Jankovićeva i dodala da se time ne kažnjavaju nevakcinisani, već je cilj da se suzbije širenje zaraze i omogući funkcionisanje stanovništva i privrede.

Srbija već ima Digitalni zeleni sertifikat, koji može da sadrži podatke o vakcinaciji, negativnim testovima na koronu ili preležanom kovidu, što je jedna od "ulaznica" koja će biti obavezna u Grancuskoj, Italiji i još nekim državama za nekoliko dana za ulazak u brojne zatvorene prostore na brojne događaje.

Autor: kurir.rs

#Srbija

#dobija

#kovid

#propusnice