Zaplenjena velika količina robe kao i četvrt miliona evra

Kako prenosi portal Kossev, vlasti Španije i Srbije razbile su veliku mrežu trgovine drogom putem zajedničkog istražnog tima JIT. U obe zemlje uhapšena su 43 člana srpske organizovane kriminalne grupe zbog umešanosti u proizvodnju i distribuciju marihuane i hašiša.

Zajedničke akcije izvršene su u Srbiji i Španiji u januaru i 28. juna, kada su Španska civilna garda i srpska policija sproveli 19 pretresa i zaplenili 17.000 biljaka marihuane, preko 880 kilograma pupoljka marihuane, i najmanje 130 kilograma proizvedene smole marihuane i hašiša. Zaplenjeno je i približmo 250.000 evra u gotovini.

Kako je izjavio EUROPOL:

EUROPOL je kao platforma za evropska policijska rešenja uključen u slučaj od marta 2020. Tokom 2020. i početkom 2021. godine, Evropski centar za teški i organizovani kriminal (ESOCC) EUROPOL-a podržavao je operaciju MIRIKAS kroz jedinice za drogu unakrsnom proverom dobijenih informacija pružanja, analitičkom podrškom i olakšavanjem koordinacije razmene informacija između Španije i Srbije.

iz EUROPOL-a ujedno navode da je tržište kanabisa i dalje najveće tržište droge u EU, a da je trgovina kanabisom značajan izvor prihoda za široki spektar kriminlnih mreža.

Autor: kossev.info

#Europol

#Narkotici

#Razbijen lanac

#Srbija

#Zaplena

#droga

#policija

#Španija