Nepoznati počinioci polomili jarbol i skinuli zastavu

Nepoznati počinioci skinuli su trobojku Srpske pravoslavne crkve i polomili jarbol kod ulaznih vrata u dvorište manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom "velike Albanije" gazi trobojku.

Foto: Twitter.com

- Ovaj čin direktan je napad na veru i preteća poruka vernicima SPC, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na Kosmetu. Istovremeno, više je nego očigledno da Kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte SPC - navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ističu da nije slučajno da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obilježavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo patrijarha srpskog Porfirija i brojnih građana.

- Nakon što je Njegova svetost poslao poruku mira, suživota i poštovanja verske i nacionalne različitosti, ovaj incident jasan je pokazatelj da za tako nešto nema sluha u Prištini, što pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na takve poruke odgovara skrnavljenjem manastira - navode iz Kancelarije.

Od početka godine dogodilo se ukupno 70 napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti SPC.

Autor: redportal.rs

#Gračanica

#albanci

#jarbol

#zapalili

#zastavu