Preuzete još 4 letilice od Belorusije, ukupan broj 14

U četvrtak, na aerodromu Pukovnik pilot Milenko Pavlović, ceremonijalno su predstavljeni migovi dobijeni od Belorusije.

Četiri aviona tipa MIG-29 bila su paradno postavljena ispred kojih su bile istaknute zastave Srbije i Belorusije. Naspram predstavnika Ministarstva odbrane, stajali su predstavnici ambasade Belorusije koje je predvodio ambasador Valerij Briljov lično. Pored njega prisutan je bio i prvi zamenik predsednika Državnog vojnoindustrijskog komiteta Belorusije Igor Mihajlovič.

Nakon završetka ceremonije, i zvanično je kompletirana eskadrila lovačke avijacije sastava 204. vazduhoplovne brigade koja sada broji 14 letelica ovog tipa.

Nakon agresije 1999. godine i jednog gubitka u udesu, vojska je ostala sa samo 4 aviona MIG-29, što je dovelo sposobnost čuvanja vazdušnog prostora države u opasnost.

Prelomni trenutak je bila 2017. godina i donacija Ruske Federacije Srbiji 6 aviona ovog tipa, što je brojno stanje podiglo na 10 letelica. Kasnije je pomoć pružila i Belorusija donirajući i pomenuta 4 aviona.

Svi migovi u sastavu Vojske Srbije proćiće remont i modernizaciju - prvenstveno fokusiranu da opremanje novom elektronikom i raketama. Avioni će takođe biti osposobljeni da, pored svoje lovačke uloge, vrše udare i na ciljeve na zemlji.

Planira se da u aktivnoj upotrebi ostanu do sredine sledeće decenije.

Autor: www.politika.rs

#4 aviona

#4 miga

#Belorusija

#Lovačka Avijacija

#MiG 29

#Migovi

#Ruska Federacija

#donacija

#eskadrila

#modernizacija

#rusija