Izdvojeno mišljenje sudije Nijambe

Predsedavajuća Apelacionog veća haškog suda Priska Matimba Nijambe imala je izdvojeno mišljenje u odnosu na odluku tog veća da odbije sve tačke žalbe Ratka Mladića i u drugostepenom postupuku potvrdi doživotnu kaznu zatvora na koju je Mladić osuđen u prvostepenom postupku.

Nakon uvida u dokazni materijal, Nijambe je u opširnom izdvojenom mišljenju napisala da bi ona prihvatila čak 8 od 9 tačaka Mladićeve žalbe na prvostepenu presudu.

Naime, ona se sa većinom sudija saglasila samo kada je reč o Mladićevoj isključivoj krivici za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, u leto 1995. godine. Po njenom mišljenju, Mladić je, s obzirom na tadašnje jugoslovenske zakone kao i njegovo narušeno zdravlje, trebalo da dobije kaznu od 20 godina zatvora.

Sudija Nijambe izričito je navela da smatra da je odluka o tome da je VRS počinila genocid u Srebrenici pogrešna i da je u suprotnosti sa činjenicama koje su se odigrale na terenu u leto 1995. godine.

- VRS pod Mladićevom komandom u Srebrenici, u julu 1995, nije počinila genocid nad muslimanskim muškarcima, niti prisilno premestila žene, decu i starce - napisala je, izmađu ostalog, predsedavajuća Haškog veća.

Iako je nesporno da je na području Srebrenice u julu 1995. godine nakon ulaska VRS u tu opštinu bilo odmazde i zločina nad muslimanskim ratnim zarobljenicima, Nijambe je istakla da su te zločine počinili lokalni Srbi, pripadnici MUP RS, kao i "odmetnuti pripadnici bezbednosne linije VRS."

- To je učinjeno u vreme kad Mladić nije bio u tom području, protivno Mladićevim naređenjima i bez njegovog znanja - napisala je Nijambe, dodajući:

- Bez ijednog direktnog naređenja i bez direktnih dokaza koji bi Mladića povezali sa bilo kojim ubistvom, raspravno veće je počinilo svoju najtežu grešku.

Autor: redportal.rs

#haški sud mladiću

#izdvojeno mišljenje

#mladić hag

#presuda mladiću