Nastavlja se Briselski dijalog

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je određen datum sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, dodajući da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti.

Lajčak je nakon posete Prištini, a uoči posete Beogradu, rekao da Vašingtonski sporazum ne znači ništa i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dijalogu.

Istakao je da je dijalog uz posredovanje EU jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji, objavio je Reporteri.

- Ne postoji drugi evropski put i za Srbiju i za Kosovo osim dijaloga. To je bitno. Kurti to zna, kao i Vučić - rekao je Lajčak.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Lajčakom i specijalnim predstavnikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Kako je najavljeno, sastanak sa Miroslavom Lajčakom zakazan je u 17 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a sastanku će se pola sata kasnije priključiti i Metju Palmer.

Lajčak i Palmer prethodno su boravili u Prištini, gde su razgovarali sa predsednicom i premijerom privremenih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, te drugim predstavnicima vlasti u Prištini.

Autor: sputnik.rs

#briselski pregovori

#kosovo srbija

#sastanak

#vucic kurti