Evo koje sve izmene nas očekuju

Ako poslanici danas usvoje Predlog izmena Zakona o ličnoj karti, one će od 2022. sadržati u čipu i sertifikat za elektronski potpis, što će omogućiti identifikaciju na daljinu.

Građani neće smeti da koriste ličnu kartu ako u čipu ili na kartici nije upisana prava adresa boravišta vlasnika. To obezbeđuje veću pravnu sigurnost jer građanin koji promeni prebivalište, a nije izvršio izmene tog podatka kroz čip, neće moći da koristi taj dokument u pravnom prometu, niti da overava ugovore.

Maloletnici stariji od 16 godina ovaj dokument mogu dobiti uz saglasnost samo jednog roditelja, bez obzira na to da li drugi vrši roditeljsko pravo, a ne oba, kako je bilo do sada. U slučaju nestanka legitimacije, građani neće morati to da oglašavaju u Službenom glasniku i plaćaju taksu, već će to raditi MUP na zvaničnoj veb stranici, nakon što donese rešenje o proglašenju ličnog dokumenta nevažećim, što će smanjiti troškove državljanima Srbije.

Takođe, izmene podrazumevaju i elektronski potpis u čipu. Naime, na zahtev građanina, u mikrokontroler, tj. čip, upisuje se kvalifikovani sertifikat za elektronski potpis vlasnika i odgovarajući podaci za formiranje sertifikata. Tako lična karta predstavlja šemu elektronske identifikacije visokog nivoa pouzdanosti.

Menja se i član 19a važećeg zakona, te ako MUP donese rešenje o zabrani korišćenja lične karte kao putne isprave, navedena zabrana važiće dok su ispunjeni uslovi za oduzimanje putne isprave, a ne 6 meseci sa mogućnošću produžavanja zabrane, kao do sada.

Amandmanima juče usvojenim na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnja pitanja predviđeno je da zakon stupi na snagu ne 8 dana po objavljivanju u Službenom glasniku, već 1. januara 2022.

Kako nam je objašnjeno u MUP, građani koji imaju dokumente sa čipom neće morati tada da ih menjaju, već će ona automatski biti menjana kako kome isteknu. Oni koji nemaju čip moraće da promene lične karte prilikom svake promene adrese.

Autor: Novosti.rs

#Lične karte

#Zakon o ličnim kartama

#vađenje lične karte