On je svoju želju izrazio u pismu igumanu Visokih Dečana Savi Janjiću

Premijer (tzv.) Aljbin Kurti uputio je nedavno pismo igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio "posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasledja svih zajednica na (tzv.) Kosovu", piše Kosovo onlajn, a prenose Novosti.

Kurti se u tom pismu obavezao da će vlada kojom on rukovodi zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu, izrazivši želju da poseti manastir Visoki Dečani, ali još nije dobio odgovor.

Informaciju o pismu je na društvenim mrežama podelio ministar kulture Hajrula Čeku.

- Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine (tzv.) Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlja najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova pobrinuću se za sve naše monumente, posebno za pravoslavne crkve i manastire. Sva imovina bogatog kulturnog nasleđa Kosova bez izuzetka je izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu zemlju i našu državu - naveo je Kurti u pismu.

Dodao je da su "kosovske institucije do sada preduzele brojne akcije kako bi se zaštitila prava nevećinskih zajednica“.

- Želimo da nastavimo sa dobrim radom kako bi svi naši građani mogli nesmetano da koriste našu kulturnu baštinu sa univerzalnim vrednostima - poručio je Kurti.

On je na kraju svog pisma izrazio uverenje da se samo "direktnom i iskrenom komunikacijom mogu ukloniti predrasude, nesporazumi i rešiti uobičajeni izazovi“.

Autor: Novosti

#Kosovo i Metohija

#Sava Janjić

#Visoki Dečani

#aljbin kurti