Vakcinacija još uvek jedini izlaz

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 376 slučajeva zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 9.298 osoba testiranih u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 11 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalazi 68 pacijenata.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 266 pozitivnih slučajeva, 66 pacijenata na respiratoru i 11 preminulih osoba.

Podsećamo da je prošlog ponedeljka bilo 575 novozaraženih, što znači da je trend opadanja epidemiološke krive nastavljen. Ipak, stručnjaci upozoravaju da opuštanja još uvek ne sme biti.

Vakcinacija se u našoj zemlji odvija prema planu, kako kažu stručnjaci. Do sada je revakcinisano više od 1.700.000 građana, što predstavlja 1/4 ukupne populacije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da on očekuje da se što pre produži rad ugostiteljskih objekata do ponoći, a da bi od 21. juna trebalo da počnu sa radom i noćni klubovi.

- Beograd će tražiti da se produži radno vreme do ponoći i mislim da sada postoji raspoloženje u Kriznom štabu i da neće biti problema oko toga. Posle 21. juna očekujemo da se radi i duže i da se otvore i klubovi tako da očekujem da će takva odluka brzo biti doneta - rekao je Vesić.

On je istakao i da bez masovne vakcinacije ništa od popuštanja mera ne bi bilo moguće, pa je tako apelovao na građane da nastave sa masovnim odzivom na vakcinisanje.

- Treba da se vakciniše još 22.279 Beograđana da bismo imali 50%. Do sada je vakcinisano preko 673.000, odnosno 48,4%, a revakcinisano negde oko 557.000. Kada je reč o populaciji od 65 do 74 godine, njih 77,9% je imunizovano do sada - zaključio je Vesić.

Autor: redportal.rs

#broj zaraženih

#korona izveštaj

#korona presek

#obolelih

#preminulih

#umrlih