Svaki vid zlostavljanja ili ubijanja životinja strogo je zabranjen i kažnjiv

Prema članu 269. Krivičnog zakonika, onaj ko ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kažnjava se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Ukoliko je reč o više životinja ili zaštićenim vrstama, uvećava se novčana kazna, ali i zatvorska koja u tom slučaju može da bude do tri godine.

Po dobijenoj prijavi o ubijenoj životinji Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine obaveštava tužilaštvo i policiju, a oni zajedno sa zaposlenima u Zavodu za zaštitu prirode Srbije izlaze na teren.

Na licu mesta se vodi zapisnik o kojoj zaštićenoj vrsti je reč, dok policija i tužilaštvo vode istragu o utvrđivanju počinioca. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrđuje uzrok smrti zaštićene vrste. Međutim, krivac uglavnom ne bude pronađen, a spor se završava krivičnom prijavom protiv NN lica.

Foto: Pixabay.com

Inače, kazne za ubijanje zmija, koje su se već izmilile s toplim vremenom, kreću se od 40.000 -100.000 dinara, zavisno od toga koja je vrsta u pitanju i koji je stepen zaštite predviđen. Najveća kazna je za ubijanje šarke i planinskog šargana od 100.000, a za ubijanje četvoroprugog smuka i šilca je 50.000 dinara, dok je za sve druge vrste kazna 40.000.

Foto: Pixabay.com

Za ubice mrkih medveda kazna je čak 1.000.000 dinara, dok su kazne za ubijanje crnog orla, orla krstaša, belogravog supa i sivog sokola 500.000 dinara. Potom, kazne za ubijanje vuka i risa su 300.000 dinara, a za vidru i stepskog tvora je 250.000 dinara, dok su za divlje mačke kazne 200.000 dinara. 

Kako je ranije ispričao herpetolog Marko Divac, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ljudi načešće prijavljuju ubistvo retkih ptica.

Autor: Informer.rs

#Mravi

#Srbija

#kazne

#životinje