To činio uz pomoć majke koja je po zanimanju cvećarka 😨

Poslednjih meseci sve je više slučajeva muškaraca i žena koje su unakazili lažni estetski hirurzi. Najsvežiji primer su žene koje je operisao maser sa majkom cvećarkom, u centru Beograda, a kojima su nakon toga, prema njihovim rečima, otpale usne, grudi se deformisale, pišu Novosti.

Da stvar bude gora, ovaj lažni doktor radio je to punih pet godina, a za sve se saznalo tek kada su ove žene izašle u javnost sa svojim iskustvima. Nakon toga je, prema izveštavaju medija, skinuta tabla ordinacije, a on je nestao.

Specijalista estetske hirurgije prof. dr Marijan Novaković na TV Prva je objasnio kako je moguće da se tako nešto dešava pet godina.

- Moguće je jer, mi smo to ispitivali, naše Udruženje je skoro dobilo obaveštenje iz Hrvatske, da ovde kod nas postoji neki ’doktor’. Mi nismo znali dok nismo počeli da istražujemo, to je taj izvesni gospodin Knežević, koji jednostavno niti ima licencu Zdravstvene komore, niti ima završene neke osnovne medicinske studije. On jeste zdravstveni radnik s jednog aspekta jer je fizioterapeut. Zdravstvena inspekcija može da kontroliše i kažnjava, samo verifikovane, nema pravo da uđe u neke ustanove koje nisu zdravstvene ustanove. Oni mogu da uđu samo na zahtev oštećene osobe i u zdravstvenu ustanovu. Posebno ima pravilnik za kozmetologiju, tako da sigurno da se i tu obavljaju redovne kontrole i vanredne kada to neko od klijenata zatraži.

Na pitanje da li to znači da nikakva inspekcija nije mogla da kontroliše lažnog doktora koji je radio na Terazcijama, dr Novaković kaže:

- Njemu je mogla da dođe jedino inspekcija koja se bavi krivičnim postupkom, ali očigledno niko nije potezao to pitanje, tek kada su počele nezadovoljne pacijentkinje da se javljaju.

Specijalista estetske hirurgije objasnio je i kako da proverite lekara i šta da uradite da se neki relativno jednostavan estetski zahvat ne bi završio sa ozbiljnim posledicama.

- Pacijenti moraju da provere prvo registraciju određene zdravstvene ustanove jer sve te procedure moraju isključivo i samo u zdravstvenim ustanovama da se rade i da provere u lekarskoj komori da li je taj lekar licenciran. Nažalost, ovi internet sajtovi, prezentacije, tu možete svašta da pročitate, ja sam imao doktorsko dete koje je došlo sa unakaženom usnom. Pitam ’pa ko vam je radio, dete ste ipak doktorke?’ Pa kaže, kad smo ga na kraju priterali uza zid, on je rekao da je dizajner. Dizajner joj je radio usne, on je dao na sajtu neku reklamu, ovoliko evra, onoliko evra, znate kako to ide, ta usna je izgubila ne samo estetiku, nego i funkciju.

Doktor podvlači da salon u kojem se rade estetski zahvati uvek mora da bude zdravstvena ustanova, bilo privatna, bilo državna.

- Imate ime i prezime, uđete na Lekarsku komoru Srbije, ukucate ime i prezime, vidite da li je taj doktor licenciran kao doktor, da li je licenciran za oftalmologa, plastičnog hirurga, otorinolaringologa, internistu... - kaže doktor, savetujući i da se malo raspitate okolo, ako znate nekoga ko je bio pacijent određenog lekara.

Osim toga, pokazatelj stručnosti nekog lekara estetske hirurgije mogu da budu i njegove godine.

- Prvo morate osnovne medicinske ili stomatološke studije da završite, to je šest godina, pa imate obavezno šest meseci lekarskog staža, pa ide polaganje državnog ispita, pa onda u zavisnosti od specijalizacije koju ste dobili... Sve ove specijalizacije koje dozvoljavaju bavljenje i ovim, to je još pet godina, pa onda mi svi kada budemo mladi specijalisti, i dalje učimo, ali imamo pravo da što više samostalno radite, ali uz prisustvo starijih kolega - napomenuo je dr Novaković, a sve na račun toga što lažni doktor iz Beograda ima 23 godine, a "hirurg" je postao već sa 18.

Na kraju, specijalsta estetske hirurgije istakao je i da se komplikacije nakon estetskih zahvata dešavaju, ali " prvo mora da se nauči da što manje tih komplikacija ima, a onda i da ih prepoznate i adekvatno reagujete na vreme"

Autor: Novosti

#Lažni hirurg

#Marijan Novaković

#estetska hirurgija