Vladimir Putin bi trebalo da dođe u Srbiju ove godine

Srpski ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski dao je intervju za ruski list Izvestija i ponovio ono što se više puta čulo sa najvišeg vrha vlasti - Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Da li se nalazimo pred izborom - uvesti sankcije Rusiji i potkopati odnose sa Rusijom ili ne uvoditi sankcije? Odmah ćemo reći, a to je i naš predsednik više puta istakao, da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji jer smatramo da sankcije nisu ozbiljna politika već odsustvo politike.

Ovakav odgovor srpskog ambasadora u Moskvi usledio je nakon opaske novinara da se Srbija nalazi pred izborom koji postavlja Evropska unija - ili podrška Evropskoj uniji i potkopavanje odnosa sa Rusijom, ili da ne uvede sankcije i time rizikuje proces evrointegracija.

Lazanski je potvrdio da je dogovor o dolasku ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiju postignut na najvišem nivou:

Očekujemo posetu Vladimira Putina Srbiji ove godine. Dogovor o tome je postignut na najviše nivou, to je povezano sa svečanim otvaranjem Hrama Svetog Save, u čijoj su izgradnji učestvovali i pomagali kako Rusija, tako i Ruska pravoslavna crkva.

Lazanski je naveo da Srbija ove godine neće imati svog predstavnika na Paradi pobede na Crvenom trgu 9. maja, pre svega zato što nije okrugla godišnjica zbog čega strani predstavnici uglavnom ne dobijaju pozive.

Na kraju, na pitanje o ulasku Srbije u Evropsku uniju i usklađivanje spoljne politike, Lazanski je odgovorio da je optimalan rok pristupanja Srbije 2025. godina, ali da je on očigledno pomeren zbog problema sa kojima se suočava EU, a među kojima je iz zajednička spoljna politika koja je diskutabilna.

Autor: RTV / redportal.rs

#Evropska unija

#Srbija

#Vladimir Putin dolazi u Beograd

#putin

#rusija

#sankcije