Građani mogu do novih prozora već od septembra

Dugo najavljivana mera subvencija koje će država davati građanima kako bi zamenili dotrajalu stolariju na svojim stanovima i kućama i na taj način doveli do poboljšanja energetske efikasnosti napokon je počela da se sprovodi u delo.

Naime, počeo je konkurs na koji lokalne samouprave mogu da se prijave kako bi od resornog ministarstva dobili sredstva za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Opštine svoje prijave mogu da šalju sve do 21. maja, kada će 1. krug konkursa biti zatvoren, a novac nakon toga prebačen u budžete lokalnih samouprava.

U 1. fazi, svaka opština će moći da dobije najviše 10.000.000 evra, ali ta cifra bi u budućnosti mogla da raste s obzirom na to da je država najavila veću posvećenost energetskoj efikasnosti u narednom periodu.

Ono što je važno za građane jeste činjenica da će, ukoliko žele pomoć oko zamene svojih dotrajalih prozora ili ulaznih vrata, moći da se prijave u svoju lokalnu samoupravu, kako bi dobili do 50% sredstava od ukupne cene koliko bi zamena koštala.

Pozitivna strana cele priče jeste što subvencije nisu ograničene tipom objekata, pa tako građani mogu da konkurišu i za stan i za porodičnu kuću, a neće biti ograničenja ni u pogledu kvadrature objekta u kom stanuju.

Očekuje se da ceo proces konkursa i uplata bude gotov do septembra, kada će građani moći da pred zimu zamene svoju stolariju uz pomoć države, odnosno lokalne samouprave u kojoj žive.

Dobra stolarija i izolacija su pola dobrog grejanja u toku zime, jer proizvodnja energije je samo polovina posla, 2. polovina je podjednako bitna, a to je zadržavanje proizvedene energije u zatvorenom prostoru, sa što manjim gubicima.

Autor: redportal.rs

#država daje pare za prozore

#subvencije za prozore

#subvencije za pvc

#subvencije za stolariju