Istog dana će se znati ime novog mitropolita crnogorsko-primorskog

Simbolično ustoličenje novog patrijarha u Pećkoj patrijaršiji zakazano je za 23. maj, a istog dana će se znati i ime novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

Uvođenje patrijarha u presto u Peći nosi sa sobom jasnu simboliku, jer se njime potvrđuje da se SPC ne odriče Kosova i Metohije kao mesta svog duhovnog rođenja.

Svečani obred ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji poslednji put je organizovan 2010, kada je u drevni tron srpskih prvojerarha uveden tadašnji patrijarh Irinej.

Ove informacije je za IN4s potvrdio i vladika Joanikije koji je najozbiljniji kandidat za naslednika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra 2020. godine, dvadeset dana pre patrijarha Irineja. Velika dva gubitka za SPC bi tek sada trebalo rešiti u potpunosti kada će se rešiti pitanje novog mitropolita u Crnoj Gori.

- Već šesti-sedmi mesec, administriram Mitropolijom crnogorsko-primorskom i sada razmišljam samo o tome da tu dužnost administratora Mitropolije obavim časno i pošteno, a ostalo je sve stvar Svetog arhijerejskog sabora - rekao je vladika Joanikije za IN4S.

Vladika Joanikije trenutno pored vođenja Eparhije nikšićko-budimljanske obavlja i funkciju administratora mitropolije crnogorsko-primorske. Prema njegovim rečima, jako je teško obavljati ta dva posla istovremeno, zato se nada skorom rešavanju ovih pitanja.

Izbor novog mitropolita dolazi u susret potpisivanju Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore koji će potpisati premijer Zdravko Krivokapić i patrijarh Porfirije. Deo crnogorske javnosti protestuje zbog činjenice da će srpski patrijarh potpisivati dokument o "crnogorskoj crkvi".

Autor: redportal.rs

#Mitropolit

#Pećka patrijaršija

#crnogorsko primorski

#joanikije

#patrijarh

#porfirije